Aanbouw met erker in de tuin

Een aanbouw met erker aan de achterkant van de woning. Met deze ingreep hebben we een karaktervolle aanbouw met oog voor detail gemaakt. Waarbij typerende details van de oude woning zijn overgenomen en aangevuld met typische jaren 30 elementen. Het eindresultaat is een lichte woning met een aanbouw die naadloos past bij het oude huis.

Aandacht voor detail

Door de aandacht voor detail hebben we het karakter van deze woning kunnen benadrukken. Dit hebben we gedaan door een aantal bestaande elementen terug te laten komen. Bijvoorbeeld door de manier waarop het overstek eindigt, dit krijgt aan de bovenkant van de gevel een dubbele balk. De regenpijp is strategisch geplaatst tussen het oude en nieuwe metselwerk en vormt zo een intermediair tussen oud en nieuw.

 

Detail bij de regenpijp

We hebben de ontwerpvrijheid genomen om ook nieuwe elementen toe te voegen die wel typerend zijn voor een jaren ’30 woning. Het ontbreken van een erker aan de voorkant van de woning is voor ons aanleiding geweest we een erkerachtig element toe te voegen aan de achterkant. Het is een kruising tussen een erker en een sprong in de gevel. Dit geeft de aanbouw meer diepte en het hoekraam zorgt voor een mooi diagonaal zicht op de tuin. De dakrand van de erker is hoger, hierdoor ontstaat een spannend beeld en krijgt het overstek een natuurlijk-ogende beëindiging.

Verschil in beukmaten is ook typerend voor een jaren ’30 woning. Hierbij zijn de hal, wc en keuken in de smalle beuk en de leefruimtes in de brede beuk gesitueerd. Het verschil in beukmaten hebben we kunnen accentueren door middel van de erker aan de achterkant. Deze kenmerkende structuur is typerend voor veel huizen uit de jaren dertig zoals duidelijk wordt bij een ander ontwerp in Zeist.

Optimaliseren van lichtinval

Door de keuze voor een aanbouw schuift het punt van lichtinval altijd een stuk op. Hierdoor kan het licht minder ver in de woning reiken. Om dit te voorkomen is er bij dit ontwerp gekozen voor een lichtstraat. De lichtstraat is in dit geval zo diep mogelijk in de woning geplaatst. Zo komt het licht zo diep mogelijk de woning in. Met een  aangenaam lichte woning als resultaat.

 

 

×