• Ddoorsnede,impressievanbamboe meubelineenaanbouwjaren'woning
  • plattegrond bestaand
  • plattegrond werkruimte
  • plattegrond bed breakfast
  • Bamboe meubel tijdens bouw

Verbouwing van een jaren ’30 woning in Utrecht

  • 8 juli, 2015
  • By Ernst
  • Reacties uitgeschakeld voor Verbouwing van een jaren ’30 woning in Utrecht
  • in ,

Het verbouwen van een verbouwing. Dat komt vaak voor bij jaren '30 woningen. In de jaren '80 is aan deze woning te Utrecht een deel aangebouwd als praktijkruimte van een tandarts. Tot op heden was deze aanbouw in gebruik als keuken met bijkeuken.

Nu wordt de aanbouw weer werkgedeelte en later een bed and breakfast (B&B). Niets is zo veranderlijk als de functie van een gebouw. Maar hoe ontwerp je een steeds veranderende ruimte?

 

Anticiperen op hergebruik

De nieuwe en toekomstige functies zijn bekend. Met hergebruik in het achterhoofd heb ik de ruimte ontworpen. Een simpele ingreep maakt de ruimte goed te gebruiken als werkplek en in de toekomst als B&B. De ingreep is een bamboe meubelstuk. In de kantoorsituatie maakt dit meubelstuk de werkplek afsluitbaar en in de B&B-situatie geeft dit meubelstuk de ruimte extra sfeer en privacy.

3D doorsnede, impressie van bamboe-meubel in een aanbouw jaren '30 woning
3D-doorsnede, impressie van bamboemeubel in een aanbouw jaren '30 woning

Kantoor werkplek

De werkplek is met paneelgordijnen en rolgordijnen aan het oog te onttrekken. Zo kun je rustig gasten ontvangen in het voorgedeelte. En wanneer deze vertrekken, kun je weer verder gaan waarmee je bezig was zonder dat je alles hoeft op te ruimen. De werkplek is direct onder de lichtkoepel en heeft zo lekker veel daglicht. Ook is er zicht op de buitenruimte wanneer de rolgordijnen opgetrokken zijn.

 

Bed and breakfast

Zonder verder te verbouwen kan het kantoor in een mum van tijd getransformeerd worden naar een bed and breakfast. Zet er andere meubels in en klaar. De paneel- en rolgordijnen zijn nu niet meer nodig. Het bamboemeubel is nu een omlijsting voor het bed geworden. Het venster in het bamboemeubel kan open gelaten worden of een semitransparante invulling krijgen. Bijvoorbeeld met bamboelamellen, rijstpapier of glas-in-lood. Ook kan dit meubel de sfeer verhogen en de privacy vergroten.

 

Materialen met een knipoog naar de jaren '30

De toegepaste materialen zijn rustig van toon met af en toe een blauw biesje. Wanden en plafond zijn wit gestuukt en de vloer is gemêleerd grijs. In de geest van de jaren '30 is er wel wat verfraaiing. Zo heeft de vloer accenttegels langs de rand en heeft de badkamer een blauwe plint. Deze plint gaat langs het toiletreservoir omhoog als een knipoog naar de decoratie die je ook wel tegenkomt in tegelwerk uit de jaren '30. Hou je van nog meer decoratie? Kijk dan bij de verbouwing van de jaren '30 woning in Son.

 

De verbouwing is ontworpen door Ernst Haagsman.

 

×