duurzaam en circulair

Duurzaam verbouwen van een jaren 30 huis

Wat is dat eigenlijk, duurzaam verbouwen? Iedereen heeft het over duurzaamheid, maar wat is nu werkelijk duurzaam? Is het bijvoorbeeld duurzaam om je nieuwe aanbouw te voorzien van superisolatie, driedubbel glas en zonnepanelen?

Wij denken van niet. In ieder geval niet zolang de bestaande jaren 30 woning als geheel niet onder handen wordt genomen. Jaren 30 woning verduurzamen? Wij kiezen daarom voor een duurzame en praktische totaalaanpak.

01  

Duurzaam = integraal

Wij benaderen onze ontwerpen integraal, dus ook het verduurzamen van je jaren ’30 woning. Wij zullen nooit zomaar zonnepanelen op het ontwerp plaatsen. Liever streven we naar een algehele reductie van energieverbruik van de woning. Duurzaam verbouwen begint bij een integraal duurzaam ontwerp. Volledige isolatie en het verlagen van het energieverbruik dragen bij aan verduurzaming, maar duurzaamheid gaat verder dan materialen en energie. Het zit ook in functionele oplossingen. Misschien wil je je woning flexibel inrichten zodat je er lang kan blijven wonen (levensloopbestendig). Of wil je een deel van je woning later gebruiken als bed and breakfast (B&B). Je kan er ook voor kiezen om de aanbouw een simpele grondvorm te geven. Daarmee verklein je het geveloppervlak en bespaar je materialen en energie. Zo zijn er meerdere mogelijkheden om te verduurzamen die we graag toepassen. Het heeft het meeste effect wanneer meerdere duurzame ingrepen gecombineerd worden.

  • integrale totaalaanpak
  • slimme plattegronden en flexibel ontwerpen
  • toekomstgericht ontwerpen
De balken in het dak en overstek worden voornamelijk uitgevoerd in hout
Efficiënter verwarmen met lage temperatuur vloerverwarming
Schil van de woning verbeteren door middel van voorzetwanden
Previous slide
Next slide
Verbouw is duurzamer dan nieuwbouw doordat er mindere nieuwe materialen gebruikt worden
Houtskeletbouw vormt de basis van nieuwe gevels en binnenwanden
Previous slide
Next slide

02  

Duurzaam = verbouw

Verbouwen is duurzamer dan nieuwbouw, omdat een groot deel van de bestaande woning behouden blijft. Hoewel nieuwe materialen worden gebruikt, is dit aanzienlijk minder dan bij nieuwbouwprojecten. Onze specialisatie ligt in het verbouwen van bestaande woningen, waardoor we minder materialen en schaarse grondstoffen inzetten, wat resulteert in duurzame verbouwingen met minimale milieu-impact. We adviseren regelmatig om bestaande gevels, vloeren of daken op een natuurvriendelijke manier na te isoleren, waardoor minder warmte verloren gaat en aanzienlijk wordt bespaard op de energierekening (lees hier meer). Duurzaamheid wordt ook beïnvloed door de kwaliteit van toegepaste materialen; hoewel hoogwaardige materialen vaak duurder zijn, verdienen de langere levensduur en lagere onderhoudskosten deze investering terug. Wij streven naar kwaliteit en zijn niet van het zoveel mogelijk vierkante meters bouwen voor de goedkoopste prijs. Je krijgt een duurzaam huis waar je jarenlang plezier van hebt, dat lang meegaat en met lage energiekosten.

  • verbouw i.p.v. nieuwbouw
  • minder impact op het milieu
  • materialen van goede kwaliteit
  • extra isoleren van vloeren, gevels en dak
  • energiezuinig ontwerpen

03  

Duurzaam = circulair

In onze ontwerpen gaan wij ook duurzaam om met het materiaalgebruik door circulaire materialen toe te passen. Zo passen wij houtskeletbouw toe in nieuwe gevels en binnenwanden. Deze bouwmethode van houten balken en stijlen is biobased, snel hernieuwbaar en biedt een optimale ontwerpvrijheid. Ook zorgt dit voor een dunne gevel, zodat je meer bruikbare vierkante meters binnen overhoudt. Daarnaast passen wij ook regelmatig houten gevelbekledingen toe die behandeld zijn om extra lang mee te gaan. Waar mogelijk hergebruiken wij delen van de bestaande woning in het nieuwe ontwerp. Zo komt het regelmatig voor dat wij een deel van een bestaande aanbouw laten staan en dat dit de basis vormt voor de nieuwe aanbouw. Daarnaast hergebruiken wij ook vaak elementen, denk aan bestaande paneeldeuren, en-suitekasten en -deuren en bestaande bakstenen. Dit vermindert het gebruik van nieuwe materialen en maakt onze verbouwingen meer circulair. 

  • circulaire en hernieuwbare materialen
  • hergebruik van bestaande elementen en materialen
  • minimaliseren van sloopafval
Bij deze verbouwing is de bestaande schuur minimaal aangepast en is er een nieuwe volume tegenaan geplaatst
De balken in het dak en overstek worden voornamelijk uitgevoerd in hout
Previous slide
Next slide
Een sedumdak is duurzaam omdat het de opwarming in de zomer sterk reduceert. Daarnaast is het een goede waterbuffer
Vlakke lichtkoepel voor contact met buiten, extra daglicht en comfort
Previous slide
Next slide

04  

Duurzaam = comfort

Duurzaamheid heeft ook betrekking op het binnenklimaat van de woning en dus op het welzijn van de bewoners. Goede ventilatie verhoogt het wooncomfort en voorkomt schimmel, vocht en schade aan de woning. We komen regelmatig jaren 30 woningen tegen zonder mogelijkheden voor ventilatie. Afhankelijk van de wensen en het budget van de opdrachtgevers kijken we naar geschikte oplossingen om de comfort binnen de woning te verbeteren. Zo is het vaak mogelijk om balansventilatie toe te passen voor een optimaal ventilatiesysteem. We passen ook regelmatig lichtkoepels toe voor extra daglicht en meer contact met buiten. Ook plaatsen we regelmatig een sedumdak. Dit voorkomt opwarming in de zomer, houdt warmte vast in de winter, bevordert de biodiversiteit en is een goede waterbuffer. 

  • gezond binnenklimaat
  • toepassen van balansventilatie
  • vlakke lichtkoepels
  • groene daken
witte sierlijst in origineel geel metselwerk

Duurzame weetjes

Onze verbouwingen een 7 halen als duurzaamheidsscore?

Wij hebben een afstudeeronderzoek laten verrichten naar het verduurzamen van een jaren 30 woning door circulair te verbouwen. Hieruit blijkt dat onze verbouwingen een gemiddelde duurzaamheidsscore van 7 behalen. Een erg mooi resultaat! Maar er is uiteraard altijd ruimte voor verbetering. Daarom denken wij graag mee met onze opdrachtgevers om hun huis nog duurzamer te maken. Per ontwerp kijken wij naar de mogelijkheden.

Je de woning ook in fases kan verduurzamen?

Het verduurzamen van je jaren 30 woning kan vaak veel geld kosten als je alles in één keer wilt aanpakken. Je kunt er ook voor kiezen om de duurzame ingrepen te faseren. Hierbij is het handig om te bepalen welke ingrepen de meeste prioriteit hebben. Deze ingrepen voer je dan als eerste uit. De ingrepen die minder prioriteit hebben kun je in een later stadium realiseren.

Waarom wij vaak de houten begane grondvloer geheel vervangen?

Veel van de huizen die wij verbouwen hebben nog de originele houten begane grondvloer. In de meeste gevallen vervangen wij deze voor een betonnen renovatievloer. Dit type vloer isoleert veel beter dan een houten begane grondvloer en is perfect te combineren met vloerverwarming. Zo pak je je begane grondvloer in één keer goed aan en heb je een nieuwe vloer die een leven lang meegaat. Daarbij is tocht voor goed verleden tijd en heb je altijd heerlijk warme voeten.

Digitale aanpak tijdens jaren 30 woning verduurzamen

Om een jaren 30 woning te verduurzamen, maken we gebruik van geavanceerde technologieën, zoals 3D-laserscanning en BIM. Dit zorgt voor een efficiënter ontwerpproces en nauwkeurigere ontwerpen, wat de samenwerking in het bouwproces bevordert en helpt om problemen tijdig te identificeren voor een probleemloze bouw. Minder bouwfouten leiden tot minder verspilling van tijd en materialen, wat ook bijdraagt aan duurzaam verbouwen. Lees hier meer over onze digitale aanpak.

Werkwijze en ontwerpkosten om een jaren 30 huis te verduurzamen

We hebben het proces om een jaren 30 woning te verduurzamen, van schetsontwerp tot oplevering, opgedeeld in vier fasen, die we ‘boxen’ noemen. In deze stappen bieden we uitgebreid advies en streven we naar maximale ontzorging. Lees hier verder om te zien wat er in de verschillende boxen zit en wat de bijbehorende kosten voor de architect zijn.

Klik op een van onze duurzame verbouwingen hieronder om te zien hoe wij dit allemaal toepassen: