Complete renovatie herenhuis met glazen aanbouw

De renovatie van dit markante herenhuis is een feest. Gelegen op een prachtige locatie aan één van de mooiste parken van Utrecht. Het herenhuis is een voormalige directiewoning, ontworpen voor de directeur van het naastgelegen (maar nu gesloopte) ziekenhuis. Er was ook al een tijd niets aan gedaan. Dus hoog tijd voor vernieuwing. Zo kunnen we enerzijds het comfort en de duurzaamheid verhogen en anderzijds het een eigentijds interieur geven.

Renovatie herenhuis beschermd stadsgezicht

Naast de renovatie van het herenhuis was er ook de wens het uit te breiden. Het is een monument (beschermd stadsgezicht), maar gelukkig konden we met een slimme kleine ingreep toch vergunningsvrij een uitbreiding maken. De bestaande schuur hebben we met het huis verbonden door een moderne glazen aanbouw. De aanbouw is duidelijk van deze tijd en contrasteert met de bestaande woning. Hij lijkt op de glazen uitbreiding met zwart stalen kozijnen, alleen is helemaal omsloten door de oude woning en het originele bijgebouw. Hierdoor is het een ondergeschikt verbindend element geworden. De oude achtergevel is verder in ere hersteld waardoor het contrast nog mooier uitkomen.

Duurzame en energetische ingrepen

De woning was gedateerd en moest gemoderniseerd worden. Het wooncomfort was ook van honderd jaar geleden. Met deze renovatie van het herenhuis hebben we twee vliegen in één klap kunnen slaan. De woning is een stuk duurzamer en energiezuiniger geworden door isolatie en nieuwe installaties. Zo is bijvoorbeeld de hele begane grondvloer vernieuwd en geïsoleerd, de gevel en het dak zijn geïsoleerd met voorzetwanden en er is vloerverwarming toegepast. Bij het verduurzamen van de woning blijven we altijd pragmatisch. De ingreep moet maximaal effect hebben voor de hele woning. Meer over onze duurzame aanpak lees je hier.

Duurzame ingrepen: