Jaren 30 villa renoveren en uitbreiden

Deze statige jaren ’30 villa, voorheen een dokterswoning, is volledig gerestaureerd en gemoderniseerd. De oorspronkelijke dokterswoning is grotendeels behouden, maar de verouderde praktijkruimte uit de jaren ’70 is vervangen door een prachtig nieuw bijgebouw. Dit nieuwe bijgebouw is geïnspireerd op de bestaande woning maar met een moderne twist. Hier bevinden zich een kantoor, garage, bijkeuken en veranda. De indeling van de dokterswoning is grotendeels behouden en gemoderniseerd, met een nieuwe eetkamer in de glazen aanbouw die een binnen-buiten beleving creëert. De eerste verdieping is door minimale wijzigingen geoptimaliseerd en verbeterd voor een efficiënter gebruik van de ruimte. De zolder is omgebouwd tot een lichte, functionele master bedroom. Deze ingrijpende verbouwing heeft een harmonieuze mix van oud en nieuw tot stand gebracht. Het historische karakter van de woning is behouden, maar met moderne voorzieningen en comfort.

Exterieur geïnspireerd door de jaren 30 dokterswoning

In tegenstelling tot de prachtige originele dokterswoning, die volledig behouden is gebleven, is de oorspronkelijke praktijkruimte van de dokterswoning in de jaren ’70 vervangen voor een grotere aanbouw. Deze praktijkruimte was bouwkundig en bouwfysisch verouderd en de functie-indeling voldeed niet meer aan de eis van de bewoners. Daarom was het de meest logische keuze om het gehele bijgebouw te vernieuwen. De praktijkruimte is vervangen door een kantoor, garage en veranda. In de aanbouw tussen de oorspronkelijke woning en het bijgebouw zijn de bijkeuken en eetkamer te vinden.

Bij het exterieur van het bijgebouw hebben we veel details laten terugkomen die geïnspireerd zijn op originele elementen. Zo was de oorspronkelijke jaren ’30 praktijkruimte voorzien van een puntdak, wat we weer hebben laten terugkomen. Ook hebben we veel inspiratie gehaald uit de dokterswoning zelf, bijvoorbeeld de openingen van de kozijnen en de rollagen in het metselwerk. Deze lopen allemaal door, wat de horizontale belijning benadrukt. 

 

42_Verbouwing-jaren-30-villa-voorVerbouwing jaren 30 villa

Metselwerk en glas in het nieuwe bijgebouw

Om de metselwerkdetails door te zetten, is de woning voorzien van een prachtige steen. De originele steen was na honderd jaar niet meer verkrijgbaar, daarom is er voor een andere steen gekozen. Deze steen past goed bij de bestaande steen, maar geeft de aanbouw net even een andere uitstraling. Om het bijgebouw een moderne look te geven en met oog op duurzaamheid is er gekozen voor antraciet aluminium kozijnen. Er is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de oude dokterswoning en het nieuwe bijgebouw. Het nieuwe bijgebouw is voornamelijk van steen, 

terwijl de aanbouw aan de achterzijde meer van glas is. Ook wordt de aanbouw onderscheiden van de oorspronkelijke woning door middel van glas, zodat het nieuwe metselwerk nergens direct naast het bestaande metselwerk te zien is en het een logische overgang vormt. Het bijgebouw biedt een vriendelijk gezicht naar de straatzijde, echter markeert het duidelijk waar de woning begint. Aan de achterzijde heeft het bijgebouw een meer open karakter en vormt het glas, in combinatie met het staal van de pergola, een mooie overgang naar de tuin.

41_Verbouwing-jaren-30-villa-bijgebouw_voorVerbouwing jaren 30 villa bijgebouw

Efficiëntie met prefab bijgebouw en BIM

Het bijgebouw van de jaren 30-villa is volledig prefab gebouwd. Zo zijn alle houtskeletwanden (binnen en buiten) en het dak van tevoren in een fabriek gemaakt. Omdat de originele dokterswoning en de fundering en kelder van het bijgebouw behouden blijven, moeten de aansluitingen van bestaand en nieuw 100% kloppen. Hiervoor is een goede digitale voorbereiding nodig in de vorm van Building Information Modeling (BIM). De voormalige dokterswoning en het bijgebouw zijn volledig gescand door middel van een pointcloud, lees hier meer over onze digitale technieken.

Deze scan is vervolgens door ons volledig in 3D uitgewerkt tot een BIM-model. De digitale tekeningen zijn meerdere malen gecontroleerd en daarna in productie genomen. Toen het bijgebouw gesloopt was en de prefab elementen klaar waren, stonden de wanden en het dak van de uitbouw in enkele dagen. Na het plaatsen van de prefab elementen moest het bijgebouw alleen nog voorzien worden van kozijnen, metselwerk, dakpannen en natuurlijk de afwerking aan de binnenzijde.

Jaren 30 dokterswoning zorg voor betoverend gevoel

Het betoverende gevoel van de jaren ’30 begint al als je voor de prachtige jaren ’30 villa staat. De dokterswoning heeft een statige voorgevel met een kenmerkende erker, een entree met luifel en een voordeur met glas-in-lood. Eenmaal binnen word je verwelkomd in de vestibule, vanwaar je naar de keuken, 

het toilet, of via de elegante trap verder naar de eerste verdieping kunt gaan. De grandeur van de vestibule en de oude hal is zoveel mogelijk intact gelaten, mede dankzij het glas-in-lood bij de trap. Door het gekleurde glas-in-lood komt er een prachtig gefilterd licht naar binnen.

Interieur met overgang van geborgen naar open

De indeling van de begane grond van de dokterswoning is ook zoveel mogelijk intact gehouden, waarbij de functies op dezelfde plek zijn gebleven, maar wel volledig gemoderniseerd. Samen met de interieurarchitect hebben we een plan bedacht waarbij de woonfuncties zich steeds meer openen naar de tuin naarmate je je naar de achterkant van de woning begeeft. De woonkamer is de meest geborgen plek. 

Vanuit de woonkamer kan je door een nieuwe stalen en-suite naar de grote keuken met kookeiland. In de keuken is in de achtergevel een doorbraak gemaakt richting de aanbouw waar de eetkamer zich bevindt. De keuken krijgt door de stalen en-suite met veel glas en de doorbraak al een meer open gevoel. De eetkamer bevindt zich in de nieuwe aanbouw, die bijna volledig van glas is, waardoor je een binnen-buiten beleving ervaart als je aan de eettafel zit.

Vanuit de keuken die zich bevind in de dokterswoning kun je door de bijkeuken naar het bijgebouw. Via een hal kom je in het prachtige kantoor. Het bijgebouw heeft hoge plafonds tot aan de nok, wat een ruimtelijk gevoel geeft. Vanuit het kantoor is de kelder bereikbaar via een open trap. De kelder is de oorspronkelijke kelder waarvan het plafond is verhoogd, en deze heeft nu de functie van een heuse whiskykelder. Een bijzonder feature van de kelder is dat het in de opening van de voormalige toegang 

een verticaal kozijn heeft dat overgaat in een horizontaal kozijn. Dit horizontale kozijn heeft beloopbaar glas, een bijzonder kozijn dat je niet vaak ziet en waar veel licht door de kelder binnenkomt. Op de verhoogde vloer van de kelder bevindt zich de veranda. Doordat deze overdekt is, kan er in elke weersomstandigheid van de buitenlucht worden genoten. Tot slot heeft het bijgebouw helemaal aan de achterzijde nog een garage met plek voor twee auto’s.

Minimale wijzigingen op de eerste verdieping van jaren 30 villa

Op de eerste verdieping bevinden zich twee slaapkamers, een gameroom, een badkamer en een toilet. Aan de indeling zijn kleine wijzigingen gedaan. De twee riante slaapkamers zijn op dezelfde plek gebleven, maar zijn volledig vernieuwd. De badkamer is naar de voorzijde van de woning verplaatst en heeft een grote inloopdouche gekregen. 

Waar zich eerst de badkamer bevond en de aangrenzende kamer, is nu de gameroom gerealiseerd. Het toilet is opgeschoven, waardoor er een kleine technische ruimte is ontstaan waar de boiler geplaatst kon worden. Deze boiler staat nu op de meest gunstige plek, zo dicht mogelijk bij alle punten waar warm water nodig is.

Een luxe master bedroom in een jaren 30 villa

De voorheen donkere en rommelige zolder is geüpgraded naar een volledige woonverdieping, waar de master bedroom is gerealiseerd. De trap naar de zolder is op dezelfde plek gebleven, maar heeft een totaal andere allure gekregen. Deze is vervangen voor een moderne eiken trap met bloktreden. Via de trap kom je op de zolder uit in een “blokje” dat in het midden van de zolder staat. Wanneer je de zolder betreedt krijg je meteen een privé gevoel, omdat je bovenkomt in het dakkapel. De zolder is licht door de twee grote dakramen in de nok en het materiaalgebruik. 

Het plafond is gestuct met de originele balken in het zicht en de vloer is voorzien van een lichte gietvloer. Het “blokje” dat in het midden van de zolder staat, is bekleed met hout, wat voor een warm gevoel zorgt. In het blokje in het midden zijn verschillende functionaliteiten ondergebracht: er bevinden zich een toilet, douche, kledingkast, nis voor het bed en zelfs een sauna in. Het blokje is dus functioneel, maar zorgt ook voor een unieke en intieme sfeer in de master bedroom.

Duurzame ingrepen: