Moderne aanbouw met stalen pui

Deze moderne aanbouw met stalen pui valt op door de prominente rol van licht, staal en glas in het ontwerp. De stalen kozijnen zijn een essentieel onderdeel van de aanbouw en creëren een opvallend contrast met de bestaande woning. Het ontwerp van de aanbouw bestaat uit twee delen van verschillende hoogtes, wat leidt tot een spannend lijnenspel. De combinatie van deze elementen zorgt voor een eigentijdse uitstraling en maakt van deze aanbouw een opvallend en uniek element in de woning.

 

De zwart stalen kozijnen met ranke profielen in combinatie met de vlakke daklichten geven veel licht en ruimte aan de woning. Dit kon de jaren ’30 woning goed gebruiken, door de verbouwing is de leefruimte veel ruimtelijker en lichter geworden. Hoewel er dus een sterk contrast is tussen de aanbouw en het bestaande huis, is de vormgeving van de stalen pui ook een referentie naar een stroming uit de jaren ’30, namelijk de nieuwe zakelijkheid. Essentieel daarbij is de ranke stalen pui. En met de huidige isolatie-eisen is dat een grote uitdaging. Dit kan trouwens ook in aluminium worden gerealiseerd, zoals deze verbouwing in Utrecht met een schuifpui.

Ruimtelijke ingreep

Veel jaren ’30 woningen zijn knus en gezellig, alleen soms wel wat hokkerig. Ook de woning waarvoor we deze aanbouw maakten, is opgedeeld in (veel) kleine ruimtes. Zo is de woonkamer niet één grote ruimte, maar verdeeld in een voor- en achterkamer door middel van sfeervolle en-suite schuifdeuren. Deze karakteristieke deuren wilden we natuurlijk graag behouden, maar tegelijkertijd streefden we ook naar meer ruimtelijkheid. Om dit te bereiken hebben we dus geput uit de beeldtaal van de nieuwe zakelijkheid. Concreet resulteerde dit in een open glazen aanbouw met ranke stalen pui die openheid en licht ademt. Samen met de daklichten ontstaat er een aangenaam ruimtelijke woonruimte die recht doet aan het oude en nieuwe ontwerp en de woonwensen van de opdrachtgevers. In Arnhem hebben we een soortgelijke ingreep gedaan met een schuifpui van acht meter lang! Of bekijk een verbouwing in Amsterdam, waar we een ranke stalen pui hebben toegepast.

Het schetsontwerp voor deze verbouwing is gemaakt door Stephanie Tans, wij hebben dat verder technisch uitgewerkt. De veelzijdigheid van de jaren ’30 heeft ons de kans geboden om een moderne aanbouw met stalen pui te realiseren die zowel eigentijds is als verbonden met het verleden.

bouwfoto jaren dertig woningModerne verbouwing met zwart stalen pui kozijn in jaren 30 woning. Veel glas naar de tuin.