Moderne aanbouw met stalen pui

Bij deze moderne aanbouw met stalen pui staan licht, staal en glas centraal. De stalen kozijnen vormen een sterk contrast met de bestaande woning. De aanbouw bestaat uit twee delen van verschillende hoogtes, waardoor er een spannend lijnenspel ontstaat.

De ranke zwart stalen profielen in combinatie met de vlakke daklichten geven veel licht en ruimte aan de woning. Dit kon de jaren ’30 woning goed gebruiken, door de verbouwing is de leefruimte veel ruimtelijker en lichter geworden. Hoewel er dus een sterk contrast is tussen de aanbouw en het bestaande huis, is de vormgeving van de stalen pui ook een referentie naar een stroming uit de jaren ’30, namelijk de nieuwe zakelijkheid. Essentieel daarbij zijn de ranke stalen profielen. En met de huidige isolatie-eisen is dat een grote uitdaging. Dit kan trouwens ook in aluminium worden gerealiseerd, zoals deze verbouwing in Utrecht met een schuifpui.

Ruimtelijke ingreep

Veel jaren ’30 woningen zijn erg knus en gezellig, alleen soms wel wat hokkerig. Ook de woning waarvoor we de aanbouw maakten, is opgedeeld in (veel) kleine ruimtes. Zo is de woonkamer niet één grote ruimte, maar verdeeld in een voor- en achterkamer door middel van sfeervolle en-suite schuifdeuren. Deze karakteristieke deuren wilden we natuurlijk graag behouden, maar tegelijkertijd streefden we ook naar meer ruimtelijkheid. Om dit te bereiken hebben we dus geput uit de beeldtaal van de nieuwe zakelijkheid. Concreet resulteerde dit in een open glazen aanbouw die openheid en licht ademt. Samen met de daklichten ontstaat er een aangenaam ruimtelijke woonruimte die recht doet aan het oude en nieuwe ontwerp en de woonwensen van de opdrachtgevers. In Arnhem hebben we een soortgelijke ingreep gedaan met een schuifpui van acht meter lang! Of bekijk een verbouwing in Amsterdam, waar we een ranke stalen vouwpui hebben toegepast.

Het schetsontwerp hiervoor is gemaakt door Stephanie Tans, wij hebben dat verder technisch uitgewerkt. De veelzijdigheid van de jaren ’30 heeft ons de kans geboden om een moderne aanbouw te realiseren die zowel eigentijds is als verbonden met het verleden.

Voor en na de verbouwing. Moderne ingreep