Interieurontwerp zorgt voor eenheid

Hoe ga je monument uit de jaren dertig uitbreiden? Je kan natuurlijk zorgvuldig een goed gelijkende baksteen uitzoeken, bestaande detaillering overnemen en een vakbekwame aannemer selecteren. Met zorg en aandacht kan je dan een goed gelijkende uitbreiding op de bestaande woning maken. Een exacte kopie zal het nooit worden want we bouwen nu eenmaal anders dan honderd jaar geleden. Voor kleine herstelwerkzaamheden is dit een prima aanpak. Maar voor een duidelijke uitbreiding is het eigenlijk interessanter om dit een toevoeging van deze tijd te laten zijn. Bij de renovatie van dit monument hebben we gekozen voor zeer contrasterende materialen. Hierdoor is het direct duidelijk wat er aan het monument is toegevoegd. Dit sterke contrast geeft de oude woning nieuw elan, een frisse impuls. Het staal en glas geeft natuurlijk ook veel transparantie en haalt de tuin naar binnen. Dit hebben we verder benadrukt met de veranda.

Duurzame renovatie monument

Naast een nieuwe uitbreiding moest het monument ook grondig gerenoveerd worden. Het interieur moest worden gemoderniseerd en de installaties waren verouderd. Verder was de woning slecht geïsoleerd. Met deze renovatie is het monument sterk verduurzaamd en bijna energieneutraal geworden. Bij het verduurzamen van een bestaande woning hebben we samen met andere partijen gezocht naar een geschikte oplossing. Deze oplossing moet natuurlijk praktisch goed uitvoerbaar zijn en recht doen aan het monument. De zonnepanelen liggen bijvoorbeeld achter in de tuin op de schuur waardoor de monumentale woning onaangetast blijft. Maar de begane grondvloer is wel geheel vernieuwd voor een geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming. Lees hier meer over onze duurzame aanpak van verbouwingen.

Renovatie van interieur bij het monument

Het monument hebben slechts op een paar punten aangepast. Ten eerste natuurlijk bij de uitbreiding aan de achterkant. Hierbij hebben we ook ingrepen in de (bij)keuken en de achterkamer gedaan. Deze doorbraken zijn gemaakt op plaatsen waar kozijnen zaten. Zo is de bestaande structuur bijna onaangetast gebleven. Alleen in de keuken is een grotere doorbraak naar de bijkeuken gemaakt. Verder hebben we het trappenhuis met imposante glas-in-lood ramen kunnen herstellen naar het oorspronkelijke ontwerp van Jan Vreeswijk uit 1930. Dit ontwerp is namelijk anders uitgevoerd toen de woning gebouwd werd. Hierbij is er een trap vlak voor de glas-in-lood ramen gekomen. Door deze trap te verplaatsen naar de plek van het oorspronkelijke ontwerp komt het glas-in-lood nog meer tot zijn recht. De hal is door deze ingreep een imposante ruimte geworden.

detail glas in lood

Digitale aanpak, 3D laserscan

Voordat we begonnen met de renovatie van dit gemeentelijk monument hebben we eerst de bestaande situatie goed vastgelegd. Zo is er een virtuele tour (360-graden foto’s) en een 3D laserscan gemaakt. Hiermee hebben we een accuraat BIM-model en technische tekeningen van de jaren 30 woning kunnen maken. In een vroeg stadium konden we de scheefstand signaleren en hierop het ontwerp aanpassen. Zo hebben we ondanks een scheefstand van 11 centimeter toch een rolstoelvriendelijk ontwerp kunnen maken. Lees hier meer over 3D lasescannen.

plattegrond_renovatie_monument_gecombineerd_met_staal_en_glas

Duurzame ingrepen:

Hieronder staan drie andere projecten waarbij een monument grondige renovatie onderging: