• aexterieur aanbouw voor na
 • Voorkant van de aanbouw (links) en het bestaande huis (rechts).
 • aandacht voor details
 • Metselwerk detail dorpelsteen in verstek baksteen voegwerk als bestaand
 • Dprintvandeverbouwing
 • Bestaande details waren inspiratie voor de aanbouw.
 • Exterieur aanbouw zijkant jaren stijl voorkant

Aanbouw aan de zijkant in stijl van de woning

 • 17 februari 2017
 • Door Ernst
 • Reacties uitgeschakeld voor Aanbouw aan de zijkant in stijl van de woning
 • in ,

Deze aanbouw heeft het huis lichter gemaakt, zelfs zonder vlakke lichtkoepel. Dit in tegenstelling tot de meeste aanbouwen. Het unieke is dat deze uitbreiding aan de zijkant zit. Naast meer licht geeft het ook veel meer ruimte. De nieuwe diagonaal in de woonkamer geeft een erg ruimtelijk gevoel en meer overzicht, ook rond het huis.

In stijl van de bestaande woning

Als uitgangspunt is het bestaande huis gekozen. De verschillende bestaande details in het metselwerk en de kozijnen hebben het ontwerp van de aanbouw aan de zijkant geïnspireerd. Dit is gecombineerd met typische jaren ‘30 details zoals bijvoorbeeld een gemetselde plantenbak. Op subtiele wijze komen het bestaande en het nieuwe bij elkaar. De zinken regenpijp is fraai weggewerkt door het nieuwe vooruitstekende metselwerk. Hierdoor ontstaat een natuurlijke overgang van bestaand naar nieuw. Dit gaat door in het dak en overstek van de zijaanbouw. Het nieuwe overstek stopt om ruimte te maken voor de regenpijp en vormt zo een elegante overgang naar de bestaande jaren dertig woning.

Zicht vanaf de straat op de aanbouw.
Zicht vanaf de straat op de aanbouw.

Aandacht voor details

Van binnen en van buiten hebben we veel aandacht gegeven aan de details. Aan de binnenkant zijn de kozijnen afgetimmerd volgens de originele details. De vensterbanken, neuten en architraven zijn afgestemd op de originele profielen. Aan de buitenkant is het metselwerk, de overstekken en de kozijnen afgestemd op het bestaande. In onderstaande foto is een detail van de aanbouw te zien. Het onderste overstek (witte planken) is nieuw en het bovenste (rechts op de foto) is bestaand. De afmetingen, de donkere rand met verkenning, hoe de planken de hoek omgaan is afgestemd op het bestaande overstek. Daarbij hebben we spotjes toegevoegd om ook 's avonds de aanbouw fraai te kunnen verlichten.

Ook het metselwerk is zorgvuldig ontworpen. De steen sluit nauw aan bij de bestaande baksteen en ook de voegkleuren zijn overgenomen. Hierbij hebben we nog wat extra details toegevoegd, zoals een schuine dorpelsteen in verstek. Ook hebben we de regenpijpen strategisch gebruikt als overgang tussen bestaand en nieuw.

aandacht voor details
Detail bestaand en nieuw. Het bestaande overstek (witte planken onder) is afgestemd op het bestaande (rechts boven)

 

Neem contact met ons op

Stuur een mailtje of ‎laat je telefoonnummer achter en we bellen of mailen je binnen één dag terug.


het A-team (Ernst en Michael) m: team@jaren30architect.nl a: Grebbeberglaan 15, Utrecht t: 030-7370656

×