Help, we verbouwen!

Zes tips om je goed voor te bereiden

Een grote verbouwing doe je waarschijnlijk maar één of twee keer in je leven. Grote kans dus dat je niet precies weet wat je kunt verwachten. We geven je zes tips voor een goede voorbereiding van je verbouwing. Zo voorkom je frustratie en teleurstelling.

Tip 1. Maak een goed plan.

Als je in het wilde weg aan het verbouwen slaat zodra je de sleutel hebt gekregen, kun je er vanuit gaan dat het resultaat niet wordt zoals je in gedachten had. Een goed plan is dus belangrijk. Daarbij horen niet alleen globale ideeën over de indeling, maar ook details over hoe de aannemer precies moet gaan bouwen. Over het algemeen geldt: hoe meer je van te voren uitdenkt, bijvoorbeeld samen met een architect, hoe soepeler het bouwproces verloopt. 

verbouwing nieuwe begane grond vloer

Tip 2. Zorg voor nauwkeurige tekeningen.

Dit is een wezenlijk onderdeel van een goed plan. Niets is vervelender dan een telefoontje van de aannemer tijdens de bouw: ‘de tekeningen kloppen niet.’ Voor nauwkeurige tekeningen is het belangrijk dat de bestaande woning goed is ingemeten. Moderne technieken kunnen gelukkig enorm helpen: een 3D-scan van de bestaande woning voorkomt bijvoorbeeld onnodige fouten in de tekeningen. 

Tip 3. Pas op met een te krappe planning.

De aankomende geboorte van een baby is natuurlijk een harde deadline die je niet kunt veranderen. Maar over het algemeen geldt: plan niet te strak. Want een verbouwing is een ingewikkelde logistieke puzzel. De schilder kan pas aan de slag als het stucwerk is gedroogd, kozijnen hebben vaak een lange levertijd. Vraag ook altijd een duidelijke planning van de aannemer, zodat je afspraken kunt maken met de keuken- of badkamerleverancier. 

Tip 4. Zorg voor een onbewoond huis.

Als het kan, en als het budget het toelaat, probeer er dan voor te zorgen dat je niet in het huis woont tijdens de verbouwing. Over het algemeen geldt namelijk dat een aannemer dan makkelijker werkt. Je bespaart jezelf bovendien ook de stress van wekenlang stof, rommel en lawaai. Mocht je echt in het huis moeten wonen, maak dan goede afspraken met de aannemer. Bijvoorbeeld dat je de bestaande keuken zo lang mogelijk kunt gebruiken tijdens de verbouwing. 

verbouwing opbouw

Tip 5. Wijzig zo min mogelijk tijdens de uitvoering.

Natuurlijk, er zijn altijd wijzigingen die je pas bedenkt tijdens de bouw, als je het concrete werk van de aannemer ziet. Maar over het algemeen geldt: geef wijzigingen vooraf aan, op basis van de tekeningen. Daarmee bespaar je kosten, tijd en frustratie. Vooral constructieve wijzigingen, denk aan een extra betonnen vloer, zijn lastig om tijdens de uitvoering te realiseren. Dan is extra overleg nodig met de constructeur en gemeente. Een goede technische uitwerking helpt om late wijzigingen te voorkomen; dan is alles tot en met het lichtknopje uitgewerkt. 

verbouwing nieuwe begane grond vloer

Tip 6. Ga uit van een onvoorziene verrassing.

Bij verbouw kun je er op wachten: een onverwachte verrassing. Dat komt vooral omdat woningen uit de jaren dertig bijna altijd al een keer zijn verbouwd. Reken er dus op: een kolom of balk die niet op de originele bouwtekeningen stond. Soms betreft het een klein probleem, soms is het ingewikkelder. Maar wees gerust: deze onvoorziene complicaties worden eigenlijk altijd goed opgelost! 

Tot slot.

Een verbouwing is ingrijpend, dat is een feit. Maar hopelijk kun je deze tips gebruiken voor een goede voorbereiding van je verbouwing. Daarmee helpen we je natuurlijk graag. Laat je hier telefoonnummer achter en wij bellen je binnen een dag terug of neem hieronder met ons contact op.

verbouwing hsb