Nieuws en achtergronden

Spouwmuurisolatie, kan dat nog wel?

Regelgeving spouwmuurisolatie

Per 1 januari 2024 valt ook de Wet natuurbescherming onder de Omgevingswet onder artikel 1.2 fysieke leefomgeving. Dat artikel is er om Nederlandse planten en dieren te beschermen wanneer u uw huis gaat verbouwen. Dus ook bij het isoleren van de spouw met spouwmuurisolatie, wat bij jaren 30 woningen vaak voorkomt. Hierbij moet er rekening gehouden worden met vleermuizen (en mogelijke vogels) die in de gevel kunnen leven.

achtergevel met kapjes op ventilatievoegen

Natuurvriendelijk isoleren van de spouw

Wanneer u uw woning laat isoleren door een isolatie bedrijf die de methodiek ‘natuurvriendelijk isoleren’ aanhoudt zorgen zij voor de volgende drie dingen:

1. Isolatiebedrijven nemen voorzorgsmaatregelen om vogels en vleermuizen voor isolatiewerkzaamheden uit woningen te laten vertrekken. Op de afbeelding hierboven is te zien hoe ze door middel van kapjes openingen in de gevel sluiten, zodat dieren wel naar buiten kunnen maar niet meer naar binnen.

 

2. Het isolatiebedrijf zorgt ervoor dat er ook ná isolatie voldoende plekken beschikbaar blijven voor vogels en vleermuizen. Uiteraard, zonder dat u inlevert op het comfort van isolatie. De verblijfplaatsen worden zoveel mogelijk onzichtbaar in de spouw weggewerkt.

 

3. Het isolatiebedrijf maakt een melding bij de gemeente om gebruik te maken van de ontheffing die de gemeente voor alle inwoners heeft aangevraagd. De provincie Utrecht heeft deze ontheffing voor alle inwoners aangevraagd maar dat is niet bij alle gemeente het geval. Check hier of uw gemeente al een ontheffing heeft aangevraagd. Wanneer dit niet het geval is zult u zelf de ontheffing moeten aanvragen.

 

Meer informatie over isoleren en spouwmuurisolatie hierover vind u op: natuurvriendelijkisoleren.nl