Duurzaam en circulair

Duurzaam verbouwen

Een duurzame verbouwing, wat is dat eigenlijk? Helaas wordt duurzaamheid te pas en te onpas gebruikt. Iedereen heeft het over duurzaamheid, maar wat is nu werkelijk duurzaam?

Is het bijvoorbeeld duurzaam om je nieuwe aanbouw te voorzien van superisolatie, driedubbel glas en zonnepanelen? Wij denken van niet. In ieder geval niet zolang de bestaande jaren 30 woning als geheel niet onder handen wordt genomen. Wij staan daarom voor een duurzame en praktische totaalaanpak.

Duurzaamheid 

Met onze pragmatische aanpak vragen wij ons allereerst af waarom je duurzaam wilt verbouwen. Duurzaamheid zit niet alleen in materialen en energieverbruik, maar vooral ook in functionele oplossingen. Bijvoorbeeld wanneer je woning flexibel is ingericht zodat je er lang kan blijven wonen (levensloopbestendig). Of als je een deel van je woning later kan gebruiken als bed and breakfast (B&B). Of door de aanbouw een simpele grondvorm te geven en zo het geveloppervlak te verkleinen bespaar je een hoop materiaal en energie. Er zijn meerdere mogelijkheden om een jaren 30 woning te verduurzamen. Hier lichten wij toe hoe wij dat doen.

sedumdak groendak grind planten dakrand
Een sedumdak is duurzaam omdat het de opwarming in de zomer sterk reduceert. Daarnaast is het een goede waterbuffer
circulair verbouwen HSB houtskeletbouw
Houtskeletbouw vormt de basis van nieuwe gevels en binnenwanden
houten balken regels dak overstek
De balken in het dak en overstek worden voornamelijk uitgevoerd in hout

Duurzaam = verbouw

Verbouw is meer duurzaam dan nieuwbouw, omdat je de bestaande woning voor een groot deel behoudt. Hierbij worden uiteraard wel nieuwe materialen gebruikt, maar in veel mindere maten dan bij een nieuwbouwproject. Onze specialisatie zit juist in het verbouwen van bestaande woningen, waardoor wij minder materialen en schaarse grondstoffen in onze projecten toe hoeven te passen. Op deze manier realiseren wij duurzame verbouwingen met een minimale impact op het milieu.

Duurzaam = circulair

In onze ontwerpen gaan wij ook duurzaam om met het materiaalgebruik door circulaire materialen toe te passen. Zo passen wij houtskeletbouw toe in nieuwe gevels en binnenwanden. Deze bouwmethode van houten balken en stijlen is biobased, snel hernieuwbaar en biedt een optimale ontwerpvrijheid. Ook zorgt dit voor een dunne gevel, zodat je meer bruikbare vierkante meters binnen overhoudt. Daarnaast passen wij ook regelmatig houten gevelbekledingen toe die behandeld zijn om extra lang mee te gaan. 

verbouwing woning minimale ingrepen
Bij deze verbouwing is de bestaande schuur minimaal aangepast en is er een nieuwe volume tegenaan geplaatst.

Duurzaam = hergebruik

In zoverre mogelijk hergebruiken wij elementen van de bestaande woning in het nieuwe ontwerp. Zo komt het regelmatig voor dat wij een deel van een bestaande aanbouw laten en dat dit de basis vormt voor de nieuwe aanbouw. Daarnaast hergebruiken wij ook vaak elementen als bestaande paneeldeuren, de en-suitekasten en -deuren en bestaande bakstenen in het ontwerp. Dit reduceert het gebruik van nieuwe materialen en maakt onze verbouwingen meer circulair. 

Duurzaam = integraal

Wij benaderen onze ontwerpen integraal, dus ook het verduurzamen van je jaren ’30 woning. Wij zullen nooit zomaar zonnepanelen op het ontwerp plaatsen. Liever zorgen wij ervoor dat de hele jaren ’30 woning minder energie nodig heeft, zodat die zonnepanelen helemaal niet nodig zijn. Goed duurzaam verbouwen begint bij een integraal duurzaam ontwerp.

Monument renovatie verbouwen daklicht akoestisch plafond
Vlakke lichtkoepel voor extra daglicht, dat geeft de aanbouw comfort en contact met buiten

Duurzaam door:

Monument renovatie verbouwen witte sierlijst in origineel geel metselwerk

Wist je dat?

Onze verbouwingen een 7 halen als duurzaamheidsscore?

Wij hebben een afstudeeronderzoek laten verrichten op een jaren 30 woning verduurzamen door circulair te verbouwen. Hieruit blijkt dat onze verbouwingen een gemiddelde duurzaamheidsscore van 7 behalen. Een erg mooie resultaat! Echter, is er uiteraard altijd ruimte voor verbetering. Daarom denken wij graag mee met onze opdrachtgevers om hun huis nog duurzamer te maken. Per ontwerp kijken wij naar de mogelijkheden.

Je de woning ook in fases kan verduurzamen?

Het verduurzamen van je woning kan vaak veel geld kosten als je alles in één keer wilt aanpakken. Je kan er ook voor kiezen om de duurzame ingrepen te faseren. Hierbij is het handig om te bepalen welke ingrepen de meeste prioriteit hebben. Deze ingrepen voer je dan als eerste uit. De ingrepen die minder prioriteit hebben kunnen dan op een later stadium gerealiseerd worden.

Wij vaak de houten begane grondvloer geheel vervangen?

Veel van onze projecten hadden nog de originele houten begane grondvloer. In de meeste gevallen hebben wij deze vervangen voor een renovatievloer. Dit type vloer isoleert veel beter dan een houten begane grondvloer en is perfect te combineren met vloerverwarming. Zo pak je je begane grondvloer in één keer goed aan en heb je een nieuwe vloer die een leven lang meegaat. Daarbij is tocht voor goed verleden tijd en heb je altijd heerlijk warme voeten.

Klik op een van onze duurzame verbouwingen hieronder om te zien hoe wij dit allemaal toepassen: