Duurzaam en circulair

Duurzaam verbouwen

Een duurzame verbouwing, wat is dat eigenlijk? Iedereen heeft het over duurzaamheid, maar wat is nu werkelijk duurzaam? Is het bijvoorbeeld duurzaam om je nieuwe aanbouw te voorzien van superisolatie, driedubbel glas en zonnepanelen?

Wij denken van niet. In ieder geval niet zolang de bestaande jaren 30 woning als geheel niet onder handen wordt genomen. Wij kiezen daarom voor een duurzame en praktische totaalaanpak.

01  

Duurzaam = integraal

Wij benaderen onze ontwerpen integraal, dus ook het verduurzamen van je jaren ’30 woning. Wij zullen nooit zomaar zonnepanelen op het ontwerp plaatsen. Liever zorgen wij ervoor dat de hele jaren ’30 woning minder energie nodig heeft, zodat die zonnepanelen helemaal niet nodig zijn. Goed duurzaam verbouwen begint bij een integraal duurzaam ontwerp. Je kan je woning verduurzamen door het volledig te isoleren en het energieverbruik omlaag te halen. Maar duurzaamheid zit niet alleen in materialen en energieverbruik. Het zit ook in functionele oplossingen. Misschien wil je je woning flexibel inrichten zodat je er lang kan blijven wonen (levensloopbestendig). Of wil je een deel van je woning later gebruiken als bed and breakfast (B&B). Je kan er ook voor kiezen om de aanbouw een simpele grondvorm te geven. Daarmee verklein je het geveloppervlak en bespaar je een hoop materiaal en energie. Zo zijn er meerdere mogelijkheden om een jaren 30 woning te verduurzamen die we graag toepassen. Het heeft het meeste effect wanneer meerdere duurzame ingrepen gecombineerd worden. 

 • integrale totaalaanpak
 • slimme plattegronden en flexibel ontwerpen
 • toekomstgericht ontwerpen
De balken in het dak en overstek worden voornamelijk uitgevoerd in hout
Efficiënter verwarmen met lage temperatuur vloerverwarming
Schil van de woning verbeteren door middel van voorzetwanden
Previous
Next
Verbouw is duurzamer dan nieuwbouw doordat er mindere nieuwe materialen gebruikt worden
Houtskeletbouw vormt de basis van nieuwe gevels en binnenwanden
Previous
Next

02  

Duurzaam = verbouw

Verbouw is duurzamer dan nieuwbouw, omdat je de bestaande woning voor een groot deel behoudt. Natuurlijk gebruik je wel nieuwe materialen, maar veel minder dan bij een nieuwbouwproject. Onze specialisatie zit juist in het verbouwen van bestaande woningen, waardoor wij minder materialen en schaarse grondstoffen in onze projecten toe hoeven te passen. Op deze manier realiseren wij duurzame verbouwingen met een minimale impact op het milieu. We stellen ook regelmatig voor om de bestaande gevels, vloeren of dak na te isoleren. Daardoor gaat er minder warmte verloren en bespaar je heel veel op je energierekening. Daarbij zit duurzaamheid ook in de kwaliteit van de materialen die worden toegepast. Al zijn materialen van betere kwaliteit vaak duurder, worden de kosten snel terugverdiend doordat ze langer meegaan. Wij staan voor kwaliteit en zijn niet van het zoveel mogelijk vierkante meters bouwen voor de goedkoopste prijs. Je krijgt een duurzame huis waar je jaren lang plezier van hebt, die lang meegaat en met lage energiekosten. 

 • verbouw i.p.v. nieuwbouw
 • minder impact op het milieu
 • materialen van goede kwaliteit
 • extra isoleren van vloeren, gevels en dak
 • energiezuinig ontwerpen

03  

Duurzaam = circulair

In onze ontwerpen gaan wij ook duurzaam om met het materiaalgebruik door circulaire materialen toe te passen. Zo passen wij houtskeletbouw toe in nieuwe gevels en binnenwanden. Deze bouwmethode van houten balken en stijlen is biobased, snel hernieuwbaar en biedt een optimale ontwerpvrijheid. Ook zorgt dit voor een dunne gevel, zodat je meer bruikbare vierkante meters binnen overhoudt. Daarnaast passen wij ook regelmatig houten gevelbekledingen toe die behandeld zijn om extra lang mee te gaan. Waar mogelijk hergebruiken wij delen van de bestaande woning in het nieuwe ontwerp. Zo komt het regelmatig voor dat wij een deel van een bestaande aanbouw laten staan en dat dit de basis vormt voor de nieuwe aanbouw. Daarnaast hergebruiken wij ook vaak elementen, denk aan bestaande paneeldeuren, en-suitekasten en -deuren en bestaande bakstenen. Dit vermindert het gebruik van nieuwe materialen en maakt onze verbouwingen meer circulair. 

 • circulaire en hernieuwbare materialen
 • hergebruik van bestaande elementen en materialen
 • minimaliseren van sloopafval
Bij deze verbouwing is de bestaande schuur minimaal aangepast en is er een nieuwe volume tegenaan geplaatst
De balken in het dak en overstek worden voornamelijk uitgevoerd in hout
Previous
Next
Een sedumdak is duurzaam omdat het de opwarming in de zomer sterk reduceert. Daarnaast is het een goede waterbuffer
Vlakke lichtkoepel voor contact met buiten, extra daglicht en comfort
Previous
Next

04  

Duurzaam = comfort

Duurzaamheid heeft ook betrekking op het binnenklimaat van de woning en dus op het welzijn van de bewoners. Goede ventilatie verhoogt het wooncomfort en voorkomt schimmel, vocht en schade aan de woning. We komen regelmatig jaren 30 woningen tegen zonder mogelijkheden voor ventilatie. Afhankelijk van de wensen en het budget van de opdrachtgevers kijken we naar geschikte oplossingen om de comfort binnen de woning te verbeteren. Zo is het vaak mogelijk om balansventilatie toe te passen voor een optimaal ventilatiesysteem. We passen ook regelmatig lichtkoepels toe voor extra daglicht en meer contact met buiten. Ook plaatsen we regelmatig een sedumdak. Dit voorkomt opwarming in de zomer, houdt warmte vast in de winter, bevordert de biodiversiteit en is een goede waterbuffer. 

 • gezond binnenklimaat
 • toepassen van balansventilatie
 • vlakke lichtkoepels
 • groene daken
Monument renovatie verbouwen witte sierlijst in origineel geel metselwerk

Duurzame weetjes

Onze verbouwingen een 7 halen als duurzaamheidsscore?

Wij hebben een afstudeeronderzoek laten verrichten naar het verduurzamen van een jaren 30 woning door circulair te verbouwen. Hieruit blijkt dat onze verbouwingen een gemiddelde duurzaamheidsscore van 7 behalen. Een erg mooi resultaat! Maar er is uiteraard altijd ruimte voor verbetering. Daarom denken wij graag mee met onze opdrachtgevers om hun huis nog duurzamer te maken. Per ontwerp kijken wij naar de mogelijkheden.

Je de woning ook in fases kan verduurzamen?

Het verduurzamen van je woning kan vaak veel geld kosten als je alles in één keer wilt aanpakken. Je kunt er ook voor kiezen om de duurzame ingrepen te faseren. Hierbij is het handig om te bepalen welke ingrepen de meeste prioriteit hebben. Deze ingrepen voer je dan als eerste uit. De ingrepen die minder prioriteit hebben kun je in een later stadium realiseren.

Waarom wij vaak de houten begane grondvloer geheel vervangen?

Veel van de huizen die wij verbouwen hebben nog de originele houten begane grondvloer. In de meeste gevallen vervangen wij deze voor een betonnen renovatievloer. Dit type vloer isoleert veel beter dan een houten begane grondvloer en is perfect te combineren met vloerverwarming. Zo pak je je begane grondvloer in één keer goed aan en heb je een nieuwe vloer die een leven lang meegaat. Daarbij is tocht voor goed verleden tijd en heb je altijd heerlijk warme voeten.

Klik op een van onze duurzame verbouwingen hieronder om te zien hoe wij dit allemaal toepassen: