Moderne opbouw met woonkamer en open keuken

Deze eigentijdse moderne opbouw geeft een antwoord op twee veelgehoorde woonwensen in de stad: meer buitenruimte en een open keuken. Zoals bij zoveel portiekwoningen uit de jaren ’30 ontbraken deze twee punten. Daarnaast geeft het een fantastische ruimtelijke beleving die je niet verwacht in zo’n oud binnenstedelijk huis in Utrecht.

Moderne opbouw

De wens was nadrukkelijk een contrasterende opbouw te ontwerpen met het bestaande huis. De woning is uit de jaren dertig en de opbouw is van nu, met moderne aluminium puien en veel licht en ruimte. Het meeste glas zit bij het terras, het zuiden. De andere gevel kijkt via het panoramaraam uit over het binnenterrein. Doordat de terrasgevel erg open is maakt het terras onderdeel uit van de leefruimte, zowel in de winter als in de zomer.

Terras als extra leefruimte

In de zomer geven de twee aluminium schuifpuien een optimale doorgang naar het terras. De bestaande balkonconstructie op het bestaande dak gaf aanleiding om niveauverschillen in het terras te maken. Deze niveaus kunnen als bank gebruikt worden, in plaats van los buitenmeubilair. Het terras en de gevel zijn uitgevoerd in hetzelfde materiaal: thermisch verduurzaamd hout (Accoya). De zinklijnen van de andere gevels lopen door in het Accoya, wat een subtiele verbinding geeft tussen de twee gevelmaterialen.

Duurzaam

Bij deze moderne opbouw zijn onderhoudsvrije lichte materialen (Accoya, aluminium kozijnen, zinken gevel) toegepast. Samen met de hoge isolatiewaarde en geluidsisolatie maakt dit de opbouw duurzaam en erg comfortabel. De opbouw heeft veel glas op het zuiden en een plat dak. Dit warmt snel op, daarom is er een groendak toegepast. Dit sedumdak zorgt in de zomer voor de nodige verkoeling. Daarnaast zorgt het in de andere seizoenen voor wateropslag en geeft het de zonnepanelen extra rendement. Dit extra rendement komt doordat het sedumdak de zonnepanelen koelen.

Plattegrond opbouw in Utrecht