De uitbouw is met zorgvuldigheid ontworpen om naadloos aan te sluiten bij de bestaande jaren dertig woning, terwijl het tegelijkertijd een eigentijdse uitstraling heeft. Het metselwerk, gekozen vanwege zijn prachtige platte rode steen, karakteristiek metselverband en verdiepte voeg is een essentieel onderdeel van het ontwerp.
Typerend voor de jaren 30-stijl zijn de grote, elegante overstekken. Door dit in de uitbouw over twee lagen te verwerken wordt het jaren dertig karakter verder versterkt. De zwarte stalen kozijnen, subtiel geïntegreerd in het metselwerk, vormen een eigentijds contrast met de traditionele kenmerken van de woning.
De grote, ranke overstekken met balken in het zicht aan de tweelaagse aanbouw zijn geïnspireerd op de bestaande woning. Hoewel overstekken in de jaren 30 veel werden toegepast, voldoen ze vaak niet volledig aan de moderne constructie-eisen. Na 100 jaar vertonen sommige overstekken gebreken, bijvoorbeeld doorhangen. Hoe groter de overstekken, hoe vaker dit probleem voorkomt.
Bij deze verbouwing hebben we de overstekken opnieuw ontworpen en in plaats van ze aan de woning te hangen zoals vaak gebeurde in de jaren 30, zijn ze nu constructief goed doordacht. Het creëren van een ranke overstek zoals dit geeft de nodige uitdagingen. Zo hebben we bij het overstek van de aanbouw op de begane grond een dubbele balk laten uitsteken en een randbalk toegepast. Hierdoor is er een constructief goed en integraal ontwerp ontstaan wat langer dan 100 jaar mee kan!
De tweelaagse aanbouw is voorzien van zwarte stalen kozijnen, dit zorg voor een slanke moderne uitstraling. Een leuke toevoeging is het ronde raam op de begane grond. Het ronde raam, dat je steeds minder vaak ziet, is een uniek kenmerk van de woning. Bij het ontwerpen van de uitbreiding hebben we niet alleen gekeken naar de karakteristieken van de bestaande woning, maar ook naar de gehele wijk.
Veel hoekhuizen uit in deze wijk hadden een rond raam. Helaas verdween dit kenmerk uit de wijk doordat bij veel huizen het originele ronde raam plaats heeft gemaakt voor bijvoorbeeld een grote pui of aanbouw. Door het ronde raam terug te brengen in de uitbouw hebben we niet alleen een stukje nostalgie hersteld in de woning, maar ook in de wijk!
Toen de opdrachtgever de woning aankocht, leek deze in eerste instantie in redelijk goede staat te verkeren. Echter, tijdens het sloopproces kwamen verschillende gebreken aan het licht. Zo waren er rottende balken en waren dragende wanden niet goed opgevangen. Dit was ontstaan uit eerdere verbouwingen.
Ook de dakkapel verkeerde in een erg slechte staat. Om deze problemen aan te pakken zijn alle vloeren, constructieve onderdelen en de dakkapel vernieuwd. Het was een uitdagende klus, maar het resultaat is een woning die nu constructief en bouwkundig goed in elkaar steekt.
Duurzaamheid staat centraal bij de ingrijpende renovatie van dit huis. Daarom lag de focus op het minimaliseren van de ecologische voetafdruk en het verlagen van het energieverbruik. Een van de opvallende duurzame ingrepen is de installatie van een grondwarmtepomp. Dit is een innovatief systeem dat gebruikmaakt van de constante temperatuur van de grond om het huis te verwarmen én te koelen. Hoe werkt dit precies? De grondwarmtepomp haalt warmte uit de bodem naar boven en gebruikt dit als energiebron voor verwarming in de winter. In de zomer fungeert het systeem omgekeerd en kan je ermee koelen. Er is dus geen airco nodig. Deze efficiënte en duurzame manier van verwarmen en koelen zorgt ervoor dat de woning helaas van het gas af is!
Naast de grondwarmtepomp zijn er nog andere duurzame maatregelen genomen, zoals het plaatsen van een nieuwe geïsoleerde begane grondvloer en het optimaliseren van de isolatie in de gehele woning. Overal zijn voorzetwanden geplaatst, het dak van de woning is na-geïsoleerd en de uitbreiding van de woning is voorzien van isolatie met een hoge isolatiewaarde. Vloerverwarming in de hele woning zorgt voor een gelijkmatige en efficiënte warmteverdeling, terwijl het gebruik van duurzame materialen bijdraagt aan een gezondere en milieuvriendelijkere leefomgeving. Deze duurzame ingrepen vormen samen een integraal onderdeel van de verbouwing.
Het interieur van deze woning is erg warm van toon met een chique randje. Dit onderdeel is door de interieurarchitect uitgewerkt. Het interieur vorm een mooi geheel met het exterieur en het bouwkundig ontwerp.
De keuken is naadloos geïntegreerd in de uitbouw, met hoge kasten in het midden van de woning en een laag werkblad richting het raam. Zo valt het licht mooi naar binnen en komt het ronde raam prachtig tot zijn recht. Het donkere kookeiland maakt de keuken vervolgens helemaal af.
Duurzame ingrepen:
Benieuwd naar onze aanpak? Lees hier meer over hoe wij duurzaam en circulair verbouwen.
Detail van de maand:
team@jaren30architect.nl | 030-7370656 | Radonweg 2c, Utrecht