Detail van de maand: mei 2024

Aansluiten op bestaand metselwerk

Van bouwkundig 3D BIM-model naar de realisatie

Previous slide
Next slide

Bij het renoveren en uitbreiden van een monument uit de jaren dertig komt veel kijken. Enerzijds wil je de bestaande woning zo goed mogelijk isoleren, zonder afbreuk te doen aan de authentieke jaren ’30 uitstraling. Anderzijds moet je rekening houden met de praktische uitdagingen van het naadloos laten aansluiten van de aanbouw.

De uitbouw er exact hetzelfde uit laten zien als de bestaande woning, met dezelfde baksteen en deze aan te laten sluiten op het bestaande metselwerk, valt te proberen, maar in de realiteit lukt dit nooit exact. Er zal namelijk altijd verschil zichtbaar blijven. In dit specifieke geval hebben we gekozen voor een duidelijk contrast tussen de bestaande woning en de nieuwe aanbouw. De aanbouw is opgetrokken uit staal en glas, wat een modern en strak uiterlijk geeft. Het staal is in het zicht gelaten en speelt in het interieur en het exterieur een belangrijke rol.

In dit detail van de maand is te zien hoe we zwart zinken zetwerk hebben gebruikt om het glas van de aanbouw te verbinden met het bestaande metselwerk. Daarnaast hebben we de isolatielijn doorgetrokken door het bestaande metselwerk te onderbreken en te vullen met isolatiemateriaal. Hierdoor is er geen koudebrug en heeft de woning een aanzienlijk hogere isolatiewaarde gekregen. Ook zijn er voorzetwanden geplaatst en is de spouw van de woning nageïsoleerd.

Een interessante feature is dat het oorspronkelijke metselwerk van de achtergevel nog steeds zichtbaar is vanuit de nieuwe aanbouw. Het daklicht in de aanbouw zorgt er niet alleen voor dat het metselwerk dat zich boven de aanbouw bevindt ook zichtbaar is, maar het creëert ook nog eens prachtig strijklicht, waardoor het bestaande metselwerk nog mooier tot zijn recht komt.