Detail van de maand: februari 2024

Dakoverstek met pergola

Van bouwkundig 3D BIM-model naar de realisatie

Previous slide
Next slide

Het dakoverstek van verduurzaamd hout draagt de pergola. Dit ontwerp draait helemaal om de verbinding met buiten. De pergola is daarom ook een integraal onderdeel van het ontwerp. Naast de aansluiting met de schuifpui is de constructie ook een hele uitdaging. De verbindingen wilden we zo minimaal mogelijk maken en als klap op de vuurpijl is de pergola ook nog demontabel. Dat laatste houdt in dat het overstek de pergola draagt. Deze extra belasting voor het overstek is een hele uitdaging en hebben we in nauw overleg met constructeur (Ingenieursbureau de Linge) en aannemer (Alfa Totaalbouw) ontworpen. In het ontwerp is slim gebruik gemaakt van stalen uitkragingen en overstekende houten balken in combinatie met een randbalk. Zo wisten we het overstek voldoende sterk te maken en toch heel rank (15 cm) te houden. 

Het mooie van dit detail is dat alles erin samenkomt. De constructie is hiernaast besproken. Een ander beeld bepalend onderdeel is de slanke schuifpui (Tudor). Dit kozijn is bouwkundig weggedetailleerd om het een nog slanker uiterlijk te geven. Daarnaast geeft het een uniform en rustig beeld. Niet alleen in de vloer is de schuifpui verzonken, ook in de wanden en het plafond.

Tot slot nog een andere uitdaging waar we voor stonden dat niet te zien is. En dat was de planning. We moesten de verbouwing binnen 8 weken realiseren. Dit betekent dat alles vooruit besteld is. Door goed digitaal in te meten (Pointcloud) en dit nauwkeurig te verwerken in het BIM 3D-model zijn onze tekeningen 100% maatvast. En kunnen we van tekening bestellen, met een loepzuiver eindresultaat.