Ingrijpende renovatie en verduurzaming

Deze authentieke jaren 30-woning in de fraaie Schildersbuurt in Utrecht heeft een duurzame totaalrenovatie ondergaan. Hierbij hebben we ingrijpend aanpassingen gedaan, gemoderniseerd en energetisch geoptimaliseerd met behoud van karakter en authenticiteit. 

Behoud van karakter

Een belangrijk uitgangspunt bij deze duurzame totaalrenovatie was het behoud van karakter. Zo hebben we de achtergevel zoveel mogelijk gereinigd naar zijn oorspronkelijke staat. Bij de keuken is een verdiept kozijn geplaatst als verwijzing naar de verdwenen loggia. Ook hebben we een nieuw ontwerp gemaakt voor het balkonhek geheel geïnspireerd op de bestaande trap.

Intern hebben we ook alle ruimtes onder handen genomen. Op de begane grond is o.a. een doorbraak gemaakt naar de keuken en is de en-suite hersteld. Op de eerste verdieping hebben we o.a. de badkamer gemoderniseerd en een en-suite geïntroduceerd. Voor de zolderverdieping hebben we een volledig nieuwe indeling bedacht met extra badkamer en fraaie plafondhoogtes tot in de nok. Het geheel is in stijl van de woning gerealiseerd en creëert een mooie samenhang tussen de verdiepingen.

Gezond en comfortabel binnenklimaat

Bij deze duurzame totaalrenovatie is een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning (wtw) toegepast. Hiermee kan er op een energiezuinige en comfortabele manier geventileerd worden waar dat nodig is, dit is enorm duurzaam Een belangrijke voorwaarde voor een optimale werking van het WTW-systeem is dat het huis goed geïsoleerd is. Zo is de bestaande houten begane grond vloer vervangen door een geïsoleerde betonvloer, de buitenwanden geïsoleerd met voorzetwanden, het dak van buitenaf geïsoleerd en het glas vervangen door HR++ glas. Tevens is er bij deze duurzame totaalrenovatie veel aandacht besteed aan het minimaliseren van koudebruggen. Het eindresultaat is een comfortabele jaren 30 woning waarvan de karakteristieke elementen met respect zijn behandeld en nieuwe elementen naadloos zijn toegevoegd.

duurzame totaalrenovatie jaren 30 woning achtergevel
detail tekening hekwerk hout

Duurzame ingrepen: