Klassieke verbouwing herenhuis

Een fantastisch herenhuis verbouwen, maar helaas zijn alle authentieke details er al uit gesloopt. Ja, echt alle originele elementen zijn grondig verwijderd uit deze woning. Eeuwig zonde natuurlijk, maar ook een kans voor ons. We hoeven nu namelijk geen rekening te houden met een bestaande indeling.

Het herenhuis verbouwen met nieuwe oude elementen

Bij het verbouwen van dit herenhuis in Haarlem hebben we gezocht naar de potentie van de woning. De originele ensuite die de voor- en achterkamer van elkaar scheidt is jaren geleden helaas gesloopt. Voor de bruikbaarheid en zeker voor de sfeer van het herenhuis hebben wij bij deze verbouwing een nieuwe ensuite teruggebracht. Het voordeel was dat we de plaats van de nieuwe ensuite zelf konden bepalen. We hebben hem zo geplaatst dat de woonkamer wat groter is geworden en meer in balans met de nieuwe uitgebreide begane grond. Verder hebben we veel lijstwerk teruggebracht. We hebben namelijk nog een heel klein stukje origineel lijstwerk gevonden in het oude kolenhok! Hiervan is een mal gemaakt zodat we de oude profilering weer terug konden brengen.

Uitbreiding als contrast

De interne verbouwing van het herenhuis is modern klassiek aangepakt. Dit is ook in de aanbouw doorgezet. Hier is wel een groter contrast gezocht met de bestaande woning. Zo is de nieuwe ingreep duidelijk afleesbaar. De aanbouw heeft een houten bekleding en een zwarte pui (kozijnen) met veel glas. Achter de verduurzaamde houten gevel zit een bijkeuken met wat opslag en achter de glazen pui zit de woonkeuken. Het herenhuis heeft zo een hele nieuwe look gekregen van de achterkant die goed aansluit bij de tuin. Door het verbouwen van het herenhuis is de tuin weer verbonden met de woning.

herenhuis totaal renovatie met uitbreiding achterkant nieuwe eetkamer en open woonkeuken Haarlem randstad
licht marmeren vloer nieuwe entree trap