Hoe ga je respectvol een gemeentelijk monument verbouwen? Voor ons was dat gelijk duidelijk, de uitbreiding wordt een losstaand element. Lang niet altijd laat de situatie dat toe, maar deze keer in Zeist wel. De gedroomde woonkeuken hebben we los van het monument geplaatst. Als een los blokje staat deze naast het jaren 30 monument.
Door deze heldere ingreep heeft de verbouwing het monument nagenoeg onaangetast gelaten. Ook de gevel naar de woonkeuken is helemaal intact gebleven. De aanbouw met lichtstraat snijdt in het bestaande metselwerk. Zo is het bestaande metselwerk zichtbaar gebleven. Dit geeft een warme sfeer in de woonkeuken met prachtig strijklicht!
Het gemeentelijk monument verbouwen is gestart met een kristal helder concept. Om dit ontwerp ook zo helder uitgevoerd te krijgen zijn goede details essentieel. Tussen het nieuwe blokje van de woonkeuken en het bestaande monument is een glazen verbinding gemaakt. Hierbij willen we dat het glas als het ware in het oude metselwerk snijdt.
Het metselwerk loopt visueel door van binnen naar buiten en dit wordt minimaal onderbroken. Om dit zo mooi en simpel te krijgen hebben we intensief met aannemer en kozijnenleverancier overlegd. Met als resultaat een aanbouw met lichtstraat waarvan de aansluiting in zijn eenvoud zowel bouwkundig als esthetisch indrukwekkend is.
De aanbouw met veranda legt een sterke verbinding met de tuin. De grote glazen schuifpui zorgt niet alleen voor veel natuurlijk licht, maar biedt ook een geweldige manier om de binnenruimte van een huis te verbinden met de buitenruimte. In combinatie met een veranda is deze verbinding nog beter. De veranda dient als een verlengstuk van de woonkeuken.
Dit biedt de perfecte ruimte om te ontspannen en te genieten van de frisse buitenlucht en natuurlijke omgeving. Zo kan er genoten worden van de tuin terwijl er beschutting is tegen zon of regen. In combinatie met een grote glazen schuifpui is de veranda een integraal onderdeel van het huis geworden en een plek waar elk seizoen van genoten kan worden.
"Het team van Jaren '30 Architect, en in het bijzonder Ernst, heeft er voor gezorgd dat onze ideeën tot een prachtig ontwerp hebben geleidt. Het heeft onze verwachtingen overtroffen! De begeleiding tijdens het hele traject is fantastisch en zeer zorgvuldig. Bedankt!"
De bewoners
Bij het monument verbouwen is de keuze van het metselwerk erg bepalend voor het ontwerp. De bestaande baksteen is niet meer verkrijgbaar. Dus zijn we op zoek gegaan naar een steen die er goed bij past. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een kolengestookte en met de hand geselecteerde steen. Doordat de steen met kolen gestookt zorgt dit plaatselijk voor een sintering (zeer hoge verbranding) in de baksteen. Dit is precies wat het bestaande metselwerk ook heeft.
In de detaillering hebben we ook aansluiting gezocht bij bestaand, maar zonder een directe kopie te maken. Het trasraam (onderste halve meter) is staand gemetseld. Bij het bestaande monument is staand metselwerk toegepast boven de kozijnen. De horizontale lijnen van het bestaande trasraam hebben wij terug laten komen in de dakrand. Hier steekt de baksteen om en om een stukje uit.
Projectgegevens:
Duurzame ingrepen:
Benieuwd naar onze aanpak? Lees hier meer over hoe wij duurzaam en circulair verbouwen.
team@jaren30architect.nl | 030-7370656 | Radonweg 2c, Utrecht