Jaren 30 woning, wat zijn de kenmerken?

Wie ooit de drempel van een jaren 30 woning heeft overgestoken, kent de unieke charme die deze huizen met zich meebrengen. In dit artikel nemen we een diepe duik in de kenmerken die jaren 30 woningen zo bijzonder maken. Waarom ze nog steeds in trek zijn en hoe je hun schoonheid kunt behouden of herstellen? Het artikel is opgedeeld in de verschillende kenmerken van de jaren 30 woning. Elk onderdeel met zijn eigen charmes, voor- en nadelen.

Hieronder hebben we de belangrijkste kenmerken van een jaren 30 woning overzichtelijk onder elkaar gezet. We gaan kort in op elk kenmerk zoals de erker, de boogdeur, de kap vrom, het grote dakoverstek, de houten kozijnen, het metselwerk, glas in lood, en-suitedeuren en nog veel meer. Gebruik onderstaande inhoudsopgave om snel naar één van deze kenmerken te gaan.

Inhoudsopgave van de kenmerken van een jaren 30 woning

De erker van een jaren 30 woning

een markant gevelbeeld

Eén van de meest opvallende kenmerken van een jaren 30 woning is de erker. Erkers zijn elegante uitbouwen aan de gevel die een belangrijk element in het gevelbeeld vormen. Maar ook het interieur van de jaren 30 woning wordt erdoor gevormd. Het is een prachtige verbinding met de buitenwereld. En geeft dat knusse gevoel als je vanuit je warme woning de wereld inkijkt. Lees hier verder over de erker.

Wist je dat:
voordeur jaren 30 woning boogdeur blank hout gelakt

Een uitnodigende voordeur

de boogdeur of deur met luifel

De voordeur van een jaren 30 woning is een statement op zich. Vaak voorzien van een boog of luifel, vertegenwoordigt deze deur de ingang naar een wereld van comfort en stijl. Hier wordt het verleden tot leven gewekt. Deze deuren zijn meestal prachtig gedetailleerd en dragen bij aan de authentieke uitstraling van het huis. Ze verwelkomen bewoners en gasten op een stijlvolle manier.

De iconische dakvorm

een visueel punt van herkenning bij de jaren 30 woning

De dakvorm van een jaren 30 woning is onmiskenbaar. Meestal hebben ze een kenmerkende vorm met rode dakpannen. Twee dakvormen komen veel voor bij jaren 30 woningen: het zadeldak en de mansarde kap. Ook hebben de daken vaak een erg steile kap. 

De asymmetrische dakvormen springen het meest in het oog. Hierbij ligt de nok niet in het midden van het huis. Soms is dit ook nog gecombineerd met een verspringende noklijn. Dat zijn wel de pareltjes onder de jaren 30 huizen. Zo draagt het dak bij aan de unieke uitstraling en is vaak een blikvanger in de buurt.

zadeldak mansardedak schets dakvorm jaren 30 woning
overstek

Jaren 30 woning overstek

stijlvolle bescherming van de gevel

Het overstek is niet alleen een praktisch element, maar ook een belangrijk stijlelement van een jaren 30 woning. Het biedt bescherming tegen weer en wind en voegt diepte toe aan de gevel. De overstekken kennen een ranke horizontale belijning. 

De rankheid van het boeideel geeft een verfijnde uitstraling. De horizontale belijning is een belangrijk thema van de jaren 30 woning. Daarom is het overstek ook erg kenmerkend voor de jaren 30 architectuur.

Houten kozijnen van een jaren 30 woning

vakmanschap in detail

Houten kozijnen zijn typerend voor jaren 30 woningen. Ze stralen warmte en karakter uit en vormen een belangrijk esthetisch element van het huis. Zeker als het onderdeel is van het timmerwerk. In het interieur zie je dit vaak terug in het samenspel tussen kozijn, vensterbank en sierlijsten. Vaak zijn de kozijnen uit de jaren 30 voorzien van roedes. De roedes refereren aan de raamindelingen van kastelen. Dit geeft een geborgen en veilig gevoel.

De houten kozijnen zijn vaak van hoge kwaliteit. Hierdoor kunnen kozijnen zelfs na 100 jaar nog steeds niet vervangen te worden. Het glas is een ander verhaal. Het enkel glas kan je meestal niet vervangen voor HR++ glas zonder het kozijn aan te passen. Om het dikkere glas in het oude kozijn te zetten zijn opdeklatten nodig, alleen ziet dit er niet uit. Gelukkig zijn hier moderne oplossingen voor zoals vacuümglas of ander raamhout.

Wist je dat:
erker jaren 30 villa houten kozijnen afgeschuind

Metselwerk van een jaren 30 woning

kunst in baksteen

Het metselwerk van een jaren 30 woning is vaak een waar kunstwerk. Het kettingverband is een veelvoorkomend legpatroon in de jaren dertig. Het voegwerk, meestal in een lichte kleur, benadrukt de horizontaliteit. Dit wordt gedaan door de horizontale voegen diep te voegen en de verticale voegen vol of met een snijvoeg te voegen. Natuurlijk hebben niet alle jaren 30 woningen dit specifieke voegwerk. Wanneer er minder budget was werden de voegen simpeler uitgevoerd. Lees hier verder over het metselwerk van een jaren 30 woning.

Charmante plantenbakken van

groen en gezelligheid van de jaren 30 woning

Plantenbakken zijn een charmant detail bij veel jaren 30 woningen. Ze worden vaak aan de gevel of in de voortuin geplaatst en voegen groen en gezelligheid toe aan de buitenkant van het huis. De gemetselde plantenbakken op de begane grond zijn ook een wezenlijk onderdeel van de architectuur. Ze benadrukken de horizontaliteit en verbinden de woning met de natuur. Deze groene verbinding is een belangrijk thema van de jaren 30 woning.

Erker met plantenbak en bruin metselwerk diepe voeg fraaie baksteen
verbouwing kantoor aan huis, aanbouw aan de zijkant in stijl van de woning

De sierlijke schoorsteen

een ankerpunt van de jaren 30 woning

De schoorsteen symboliseert de perfecte mix van esthetiek en functionaliteit die kenmerkend is voor de jaren 30 architectuur. In een tijdperk waarin detail en vakmanschap hoog in het vaandel stonden is de schoorsteen een ankerpunt. Zeker bij de asymmetrische dakvorm vouwt het dak zich vaak om de schoorsteen heen. Zo geeft de schoorsteen het huis een solide en geaarde uitstraling.

Glas in lood

een kunstvorm in glas

Glas-in-loodramen zijn een kunstvorm op zichzelf. Deze met de hand gemaakte ramen voegen kleur en karakter toe aan de binnenkant van een jaren 30 woning. Ze zorgen voor prachtige lichtinval en creëren een unieke sfeer. Deze ramen zijn vaak te vinden in deuren, bovenlichten en andere vensters in het huis.

Wist je dat:

Kamers en suite

flexibiliteit en stijl

Kamers en suite is een karakteristiek element in de plattegrond van veel jaren 30 woningen. De voor- en achterkamer wordt gescheiden door dubbele deuren met aan weerszijde kasten. Dit geeft de jaren 30 woning een gevoel van ruimte en flexibiliteit. De en-suitedeuren zijn vaak voorzien van glas-in-lood en rijke details, waardoor ze een betoverende uitstraling hebben.

De pracht van granito vloeren

duurzaamheid en klasse van de jaren 30 woning

Granito vloeren zijn niet alleen duurzaam, maar ook elegant. Ze zijn vaak te vinden in gangen en vestibules en voegen een vleugje luxe toe aan de entree van het huis. De mix van kleurrijke steentjes in het granito patroon geeft de vloer een karakteristieke uitstraling. Vaak hebben ze een donkere bies aan de rand met een opgaande plint.

parket granito vloer

Verfijnde details van een jaren 30 woning

traphekken, leuningen en sleutelgatprofielen

Dan zijn er nog de kleine dingen die een grote impact hebben. Zoals de detailleringen in het trappenhuis. Sommige jaren 30 woningen hebben vakkundig gemaakte traphekwerken en leuningen met een sleutelgatprofiel. Deze elementen dragen bij aan de karakteristieke uitstraling van het huis als geheel.

Plafonds met stucplinten

de verfijnde afwerking

De plafonds in jaren 30 woningen zijn uitgevoerd met stucwerk op riet en voorzien van stucplinten. Soms zie je ook een holle plint bij het plafond gecombineerd met een schilderijlijst. Deze verfijnde afwerking geeft de ruimtes een elegante uitstraling en benadrukt de aandacht voor detail in het ontwerp.

stucplint plafond smeerplint stucwerk

Lijstwerk, Architraven, Neuten, Vensterbanken en Paneeldeuren

de jaren 30 woning heeft veel mooie details

Tot slot zijn lijstwerk, architraven, neuten, vensterbanken en paneeldeuren vaak terugkerende elementen die de interieurs van jaren 30 woningen verfraaien. Dit houtwerk met verfijnde details draagt bij aan de elegantie en het vakmanschap van de woning. Ze voegen diepte en karakter toe aan de kamers en creëren een sfeer van tijdloze klasse.

Jaren 30 wijken

Een echte jaren 30 wijk

De kenmerken van jaren 30 woningen vindt je terug in hele wijken. Bijvoorbeeld in de In de Professoren- en Burgemeesterswijk in Leiden, ontstaan in 1933. De wijk combineert stedelijke voordelen met landelijke rust. Terwijl deze huizen aantrekkelijk zijn vanwege hun historische karakter. Lees hier meer in een artikel over de echte jaren 30-wijk geschreven door Hans Klanker.

Tot slot

Een jaren 30 woning is meer dan een huis; het is een stukje Nederlandse geschiedenis. Daarnaast is het een staaltje vakmanschap met karakter. Of je nu op zoek bent naar een nieuw huis in deze stijl of je eigen jaren 30 woning wilt renoveren, deze kenmerken vormen de kern van de charme die deze huizen zo speciaal maakt. Het behouden, herstellen of toevoegen van deze elementen kan de schoonheid en het karakter van je jaren 30 woning versterken en je een unieke woonervaring bieden die de tand des tijds doorstaat. Een jaren 30 woning is niet zomaar een huis; het is een tijdloos meesterwerk van architectuur en stijl.

Enthousiast geworden over jaren 30 woningen? Bekijk hieronder drie recente verbouwingen van jaren 30 woningen:

Of volg Jaren 30 architect op de socials: