Detail van de maand: september 2023

Rank betonnen overstek

Van bouwkundig 3D BIM-model naar de realisatie

Het ranke betonnen overstek is een knipoog naar de originele ranke betonnen luifel van het jaren 30 huis. We besloten het overstek over de volle breedte van de woning te laten doorlopen om het als een verbindend element te laten fungeren. Onder het overstek zie je subtiele verschuivingen in de pui en het metselwerk, maar de daklijn houdt alles naadloos bij elkaar. De mix van de strakke daklijn, het metselwerk, de aanwezige plantenbakken en de afwijkende pui creëert een levendig en boeiend visueel geheel. Dit past uitstekend bij de fraai gedetailleerde, bruisende sfeer van de jaren dertig woning.

In nauwe samenwerking met aannemer Ettekoven hebben wij dit unieke overstekdetail ontworpen. De betonnen luifel bij de voordeur wordt aan de achterzijde van de woning in dit detail voortgezet. Buitengewoon trots zijn we dat dit rank betonnen overstek detail zelfs is verkozen tot “detail van de maand” deze maand. Een authentieke betonnen luifel was geen optie vanwege het aanzienlijke gewicht dat het immense overstek zou moeten dragen. Daarom kozen we voor een beton-achtige uitstraling. We maakten gebruik van verlijmde cementvezelplaten op een stevige stalen constructie om dit effect te bereiken.

Vorige slide
Volgende slide

Dit project bracht enkele uitdagingen met zich mee, zoals het handhaven van de stijlvolle en historische esthetiek van het huis, terwijl we tegelijkertijd moderne materialen en technieken toepasten om de duurzaamheid en stabiliteit te waarborgen. De keuze voor de beton-look was niet alleen een praktische oplossing, maar ook een esthetische die de oude charme van het huis behield. Het doel was het overstek zo rank mogelijk maken. Dit is altijd een uitdaging omdat je te maken hebt met meerdere bouwkundige onderdelen die samenkomen, zoals de constructie, isolatiemateriaal van het dak, dakbedekking en de afwerking van het overstek. Uiteindelijk is het gelukt om een zo rank mogelijk overstek te maken en de horizontale belijning subtiel te benadrukken.