Verbouwen én verhuizen, waar moet je op letten bij het kopen van een jaren 30 woning?

Negen verbouwtips voor de aanschaf van een jaren 30 woning

Verbouwen en verhuizen is een uitdagende combinatie. Bij de meeste jaren 30 woningen is het ook dé combinatie om jouw droomhuis te realiseren. Wat is er mooier dan de charme van een jaren 30 woning gecombineerd met een modern en een comfortabel interieur?

Maar er komt wel veel op je af, naast een verhuizing moet er ook veel voor de verbouwing geregeld worden. Wanneer je aan dit proces begint, is het essentieel om goed voorbereid te zijn en een duidelijk beeld te hebben van wat je wilt bereiken. Neem hier ruim de tijd voor.

Deze negen tips helpen je op weg voor een eerste voorbereiding. Belangrijke punten die wij in de praktijk veel tegenkomen hebben we hier voor je opgesomd. Van het belang van een goede eerste indruk tot de technische en juridische aspecten van een verbouwing. Hopelijk helpen deze tips bij het maken van een goede beslissing. Zodat je kan verhuizen naar jouw jaren 30 woning van je dromen. Of het nu gaat om een kleine verbouwing of een grondige renovatie!

Tip 1. Verhuizen en verbouwen: Koop een originele jaren 30 woning of één waar weinig aan verbouwd is.

Wanneer de woning grondig wordt verbouwd moet er ook veel gesloopt worden. Het is zonde om nog goede of relatief nieuwe onderdelen te slopen. Maar is de woning nog in originele staat dan zijn sommige onderdelen echt opgebruikt na 100 jaar. Slopen is dan een logische en meestal noodzakelijke zet. Je moet er wel even doorheen kijken maar die woning met dat bedenkelijke schrootjesplafond is dan zo gek nog niet.

Daarnaast heeft een woning die veel verbouwd is meestal meer bouwkundige gebreken. Dat geldt dubbel als er veel zelf gedaan is. In de praktijk komen we de nodige bouwfouten tegen, dit is negen van de tien keer door de doe-het-zelver gedaan. Het herstellen van deze bouwfouten kost niet alleen geld maar ook veel tijd. En hier is geen rekening mee gehouden, kortom verrassingen waar je niet op zit te wachten.

Verbouwtip 2. Een goed gevoel bij de woning is belangrijk.

Ga je verhuizen en wil je de woning compleet verbouwen? Wil je bijvoorbeeld een compleet andere gevel en ook een hele nieuwe indeling? Dan kan je jezelf afvragen of dit de juiste woning voor jou is. Koop een woning waar je een goed gevoel bij hebt. Die in de basis bij je past. De verbouwing moet die basis versterken. Je ziet bijvoorbeeld een jaren 30 woning waar tientallen jaren niets aan is gedaan. Ondanks deze verwaarlozing kan je de charme nog zien. Deze woning verbouwen en weer nieuw leven inblazen is natuurlijk een goed idee.

Ben je in dubio? Dan kan het helpen om een wensenlijst te maken. Schrijf op wat je wilt bereiken met de verbouwing. Als het verbouwlijstje niet meer op één A4-tje past kan je beter verder zoeken.

trapdetail

Tip 3. Controleer de vergunningen.

Ga je verhuizen en verbouwen controleer dan de bouwvergunningen. Niet echt het leukste onderdeel, maar de regelgeving rond verbouwen is wel heel wezenlijk en kan grote gevolgen hebben. Verbouwingen kunnen vergunningsvrij zijn. De Rijksoverheid heeft hier een brochure over gemaakt waarin dat wordt uitgelegd. Een paar voorbeelden van veel voorkomende vergunningsplichtige verbouwingen zijn: een uitbreiding op de eerste verdieping of hoger, een dakterras en een verbouwing van een monument.

Vergunningen zijn ook van belang voor de bestaande woning. Wanneer deze al verbouwd is en dit was vergunningsplichtig dan is het goed te controleren of er een goedgekeurd vergunning is. Je wilt namelijk geen huis kopen dat illegaal verbouwd is. De makelaar kan hier meer over vertellen.

Wil je verbouwen en blijkt dat vergunningsplichtig te zijn dan is het bestemmingsplan van belang. Dit is openbaar toegankelijk, maar niet makkelijk leesbaar. Voor een architect is dit dagelijkse kost dus bel ons gerust als je hier vragen over hebt.

Tip 4. Laat je niet gek maken door alle muren in een jaren '30 woning.

Een jaren ’30 woning is vaak heel hokkerig ingedeeld; elke functie heeft een aparte ruimte. Tegenwoordig willen we een meer open woning; ook al is het moeilijk, probeer de muren dus weg te denken. Het kijken naar huizen in dezelfde straat kan vaak goed helpen. Hier kan je ideeën opdoen voor alternatieve indelingen.

Een architect kan hier een grote meerwaarde leveren. Wij kijken bij het maken van een indeling namelijk verder dan alle standaard indelingen. Wij kunnen jullie woonwensen verwerken in een verbouwplan dat ook rekening houdt met sfeer, daglicht, technische (on)mogelijkheden. Met accurate impressies weten wij onze ideeën goed over te brengen en inzichtelijk te maken.

Tip 5.Gebruik de juiste bouwkosten voor het budget.

Wanneer je gaat verhuizen en verbouwen, is er vaak al een budget bekend waarvoor de verbouwing moet worden uitgevoerd. Op internet zijn verschillende sites te vinden waar bouwkosten worden genoemd, maar laat je niet misleiden door deze kosten. De genoemde prijzen op internet zijn vaak te laag, onrealistisch of achterhaald. Ook in verschillende verbouwprogramma’s op tv zien we extreem lage kosten voor verbouwingen voorbijkomen. Dit komt niet overeen met de werkelijke kosten. 

Als je gaat verbouwen, laat je dan informeren over de kosten door een bouwkostendeskundige of een architect met veel ervaring in verbouwingen. Een aannemer kan natuurlijk ook een goede indicatie geven van de bouwkosten, maar zonder duidelijke tekeningen is dit erg lastig. Met goede tekeningen kan je goed communiceren wat je wilt en voorkom je veel misvattingen.

Tip 6. Let op het nodige onderhoud naast het verbouwen van de woning.

Jaren 30 woningen hebben vaak een aantal onderdelen die onderhoud nodig hebben. Je kunt hierbij denken aan kozijnen, de zinken dakgoten die te dun zijn geworden, maar ook dakpannen kunnen in slechte staat zijn en onderhoud nodig hebben. Naast onderhoud kan er ook asbest in de woning aanwezig zijn, dit zal door een saneringsbedrijf verwijderd moeten worden en dus ook extra kosten met zich mee brengen. Uit een bouwkundige keuring wordt vaak al duidelijk of er asbest aanwezig is.

Tip 7. Verhuizen en verbouwen: Begin op tijd met het maken van een plan.

Het maken van een plan voor de verhuizing en verbouwing kost veel tijd. Er moeten ontzettend veel beslissingen gemaakt worden. Maak deze beslissingen niet overhaast. Het laatste wat je wilt is spijt hebben van bepaalde keuzes. Daarom kan je beter meer tijd nemen voor het ontwerpproces. Tekeningen aanpassen is relatief eenvoudig. Bijkomend voordeel is dat een goed doordacht plan weinig wijzigingen in de uitvoering tot gevolg heeft. Dit bespaart niet alleen kosten maar geeft ook een soepel bouwproces.

Nu denk je misschien, die tijd heb ik helemaal niet! Ja, dat is heel herkenbaar. Dan is de volgende tip misschien wel de oplossing.

potlood pen schetsen architect schetspapier

Tip 8. Verhuis eerst en ga in de woning wonen voordat je gaat verbouwen.

renovatie jaren 10 woning gietvloer

Is de planning te krap? Geen zorgen! Ga gerust eerst in de woning wonen. Door eerst te verhuizen heb je tijd om de verbouwing goed voor te bereiden. En door er zelf te wonen je kan aanvoelen hoe het is om in de woning te leven.

Je komt erachter wat je onverwachts erg prettig aan de woning vindt en wat je liever zou willen aanpassen. Je hebt alle tijd om plannen te maken. Wanneer je met de verbouwing gaat starten moet je hoogstwaarschijnlijk wel weer de woning uit. Het is meestal beter om tijdens de verbouwing ergens anders te wonen.

Tip 9. Zoek een goede architect!

Zodra de woning is aangekocht en de daadwerkelijke verbouwing moet beginnen, is het een uitgelezen moment om een architect in te schakelen. Dit is waar wij om de hoek komen kijken. Wij kijken verder dan de bestaande oplossingen. Door bijvoorbeeld een trap te verplaatsen is er ineens een totaal andere indeling nodig. Lees hier meer over onze werkwijze. We wensen jullie veel succes met de zoektocht naar een prachtige jaren ’30 woning. Mochten er nog vragen zijn, neem dan gerust contact met ons op of vul het contactformulier hieronder in.

Vond je de tips nuttig, heb je verbouwplannen en ben je opzoek naar een architect?

Dan ben je bij Jaren '30 architect aan het juiste adres! Neem daarom direct contact op voor een vrijblijvend en oriënterend gesprek.