Het monumentale herenhuis dateert uit de 19e eeuw en is oorspronkelijk gebouwd als een statige woning voor een welgestelde familie. Het was een voorbeeld van neoclassicistische architectuur, met hoge plafonds, grote ramen en elegante details zoals stucwerk, sierlijsten en ornamenten. Het herenhuis verbouwen door de verschillende jaren heen heeft ervoor gezorgd dat de oorspronkelijke staat van de woning compleet verloren is gegaan. Zo was er een verlaagd systeemplafond in gemaakt en was de woning opgesplitst in appartementen.
En van de originele achtergevel was niets meer over. Goedkope bouwmaterialen voerden hier de boventoon. Bij het verbouwen van dit herenhuis is het daarom van groot belang geweest om de originele kenmerken terug te brengen en de oude glorie van het pand te herstellen. Zo hebben we goed naar de originele blauwdrukken gekeken voor het ontwerp van de achtergevel. Zo hebben we een nieuwe gevel ontworpen die recht doet aan het monumentale herenhuis. En waarbij het moderne interieur ook tot zijn recht komt.
Om het herenhuis te verduurzamen en te moderniseren zijn verschillende verduurzamingsmaatregelen genomen. De schil van de woning is volledig opnieuw geïsoleerd om warmteverlies te voorkomen. Ook is er op elke verdieping vloerverwarming aangelegd in combinatie met een warmtepomp.
Verder zijn er zonnepanelen op het dak geïnstalleerd. En oude bouwkundige problemen hebben we duurzaam opgelost.
Ga je ook een herenhuis verbouwen en wil je meer weten om een herenhuis te verduurzamen? Lees dan hier verder over onze duurzame aanpak.
De bestaande oorspronkelijke details van het herenhuis zijn weer in ere hersteld. Zo is bij het verbouwen van het herenhuis de voorgevel volledig gerestaureerd en teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat, maar met een hoge isolatiewaarde. Binnen waren de meeste originele details verloren gegaan. Daarom hebben we de details die er nog waren gereproduceerd. Zo was het tochtportaal bijvoorbeeld verdwenen. Samen met de timmerfabriek hebben we hier toen een nieuw kozijn met oude details voor ontworpen.
De indeling van de woning is gemoderniseerd. Zo is er een ruime woonkeuken ontworpen. Hier is een mix ontstaan van oud en nieuw. Er is een moderne open keuken geplaatst. Maar de sierlijsten en ornamenten zijn ook door het hele interieur teruggebracht. Bovendien is de en-suite kast geoptimaliseerd door extra kastruimte toe te voegen en de en-suite deuren op te hangen, terwijl de oorspronkelijke uitstraling behouden is gebleven. Deze mix geeft het herenhuis een mooie gelaagdheid met een fris modern tintje.
Het oude, vervuilde metselwerk is weer in ere hersteld. Het is voorzichtig schoongemaakt om de oude bakstenen niet te beschadigen. Daarna is de gevel geïmpregneerd en is het voegewerk vervangen. Hierbij is goed gekeken naar de originele voegen. Dit zijn snijvoegen van verschillende diktes.
De bestaande stootvoegen zijn dunner dan de lintvoegen. Dit is teruggekomen in het nieuwe voegwerk. Het herenhuis ziet er nu weer fris en vernieuwd uit, terwijl het zijn authentieke charme behoudt. En niet onbelangrijk de gevel is weer waterdicht door deze renovatie.
Het resultaat is een prachtig verbouwd herenhuis dat volledig is gemoderniseerd met behoud van zijn oude charme. Het gebouw is nu een toonbeeld van duurzaamheid en moderniteit, terwijl het tegelijkertijd zijn historische waarde behoudt.
Het herenhuis is een voorbeeld van hoe oud en nieuw kunnen samenkomen in harmonie en hoe we duurzaamheid en behoud van cultureel erfgoed kunnen combineren. Benieuwd naar andere verbouwingen van herenhuizen kijk dan hier.
Duurzame ingrepen:
Benieuwd naar onze aanpak? Lees hier meer over hoe wij duurzaam en circulair verbouwen.
team@jaren30architect.nl | 030-7370656 | Radonweg 2c, Utrecht