Moderne renovatie in Utrecht met uitbreiding

Een moderne renovatie met glas, staal en baksteen midden in Utrecht. Zo kan het jonge gezin toch in de stad blijven wonen. De woning is op de begane grond vergroot met een leefkeuken. De leefkeuken legt een sterke verbinding met de tuin. Zo krijgt de tuin een centrale plek in de woning. 

Op de tweede verdieping is de rommelzolder getransformeerd naar een master bedroom met en-suite badkamer. De beperkte hoogte was hier een enorme uitdaging. Toch voelt de kamer zeer ruimtelijk en warm door de bamboe details.

Woning vergroten op begane grond en op zolder

Zoals veel jonge gezinnen willen ook deze bewoners in de stad Utrecht blijven wonen. Maar de ruimte in oudere woningen is vaak beperkt. Door bij de renovatie de woning te vergroten kan het jonge gezin in Utrecht blijven wonen. 

Bij het ontwerp is rekening gehouden met het behoud van een mooie tuin en het optimaliseren van een krappe zolder. De woning is vergroot met 21m², waarvan 8m² op de zolder en 13m² op de begane grond. 

Renovatie houdt rekening met de tuin

Tijdens de renovatie is de woning is niet alleen fysiek, maar ook ruimtelijk uitgebreid. De tuin voelt nu aan als een extra “kamer” van de woning. De uitbreiding op de begane grond legt namelijk een sterke verbinding met de tuin. Dit wordt extra benadrukt door de grote schuifpui met de stalen pergola. Door deze te laten begroeien komt het groen bijna naar binnen! En het zorgt in de zomer voor de nodige zonwering. 

De begroeiing kan langs het uitstekende metselwerk omhoog groeien naar de pergola. Dit metselwerk wordt ook naar binnen doorgezet, waardoor de verbinding met buiten ook gelegd wordt. De vlakke lichtkoepel zorgt voor een lekkere lichte woonkeuken met zicht op de tuin. En de tuin is een grotere rol gaan spelen. Zo wonen ze midden in de stad in het groen.

Meer woonruimte en lichte woonkeuken

Bij de renovatie is de begane grond is uitgebreid met een fijne woonkeuken en een grotere woonkamer. En er is ook genoeg ruimte voor de kinderen om te spelen. De keuken is heel ruimtelijk gehouden door het lange werkblad. Deze komt uit in de kastenwand en vormt daar een koffienis. De verspringing in de wand is aangegrepen om planken te maken. 

Door het gebruik van veel glas in de pui en in de vlakke lichtkoepel lijkt de ruimte groter. Door de uitbreiding is er ook meer ruimte ontstaan tussen keuken en woonkamer. Hier is een maatwerkkast ontworpen voor extra opbergruimte. Tevens is dit een mooi plekje voor de kinderen om te spelen.

tussenwoning voor de verbouwing achtergevelmoderne renovatie Utrecht uitbreiding architect architectuur glas zwarte schuifpui baksteen details metselwerk stalen pergola
moderne renovatie Utrecht uitbreiding architect architectuur glas zwarte schuifpui lichte witte woonkeuken

"Nu is er voldoende ruimte voor iedereen, voor de kinderen én voor ons."

Renovatie met moderne master bedroom met badkamer ensuite

De zolder was er één zoals je die veel vaker ziet: een kleine ruimte waar men amper kan staan. Door tijdens de renovatie dakkapellen toe te voegen is de zolder ruim en bruikbaar geworden. Met deze extra vierkante meters hebben we van de zolder de master bedroom met en-suite badkamer gemaakt. Van buiten zijn de dakkapellen als fraaie eenvoudige zwarte doosjes ontworpen. 

We hebben de dakkapel als een meubel ontworpen. Het kozijn (bamboe) is minimaal gedetailleerd en voelt niet meer als een kozijn maar als een venster op de stad. Het werkplekje naast het kozijn is hierin mee-ontworpen en vormt één geheel. Dit is een heerlijke thuiswerkplek gebleken, lekker licht met een fantastisch uitzicht

moderne renovatie Utrecht uitbreiding architect architectuur glas zwarte schuifpui baksteen details metselwerk pergola staal
dakkapel bamboe bekleding
plattegrond_moderne_renovatie_met_glas_staal_en_baksteen