In het oude centrum van Harderwijk staat deze prachtige monumentale hoekwoning. Gebouwd in het jaar 1918, straalt de woning een statige sfeer uit. Echter, binnen deze historische woning bevond zich een verouderde indeling. Een kleine, gedateerde keuken, afgesloten van de rest van het huis. Het was duidelijk dat deze woning een upgrade nodig had, daarom is het monument grondig verbouwd.
De moderne aanbouw, geïnspireerd door de bestaande woning, sluit er prachtig op aan en vormt zo een mooi geheel. Een opvallend kenmerk is het grote overstek met zwevend wit metselwerk en grote rollaag. Het overstek, gedurfd en modern, lijkt bijna te zweven.
Omdat de woning zich in het oude centrum van Harderwijk bevindt en een cultuurhistorische waarde heeft, heeft het een monumentale status. Bij het verbouwen van een monument moet er altijd een vergunning aangevraagd worden. Vaak wordt gedacht dat bij het verbouwen van een monument helemaal niets mag worden veranderd. Echter, wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, is er meer mogelijk dan je misschien denkt.
Bij het aanvragen van de vergunning moet rekening worden gehouden met de historische waarde van de woning. Zo moest in dit geval de aanbouw bij de woning passen en tegelijkertijd voldoende contrast bieden. In het interieur moest bij de doorbraak in het plafond zichtbaar blijven waar voorheen de achtergevel was. Het vastgestelde kader waarbinnen het ontwerp gemaakt moet worden, kan interessant zijn en het ontwerp in een bepaalde richting sturen.
De uitbouw van het monument valt meteen op door het grote overstek met zwevend wit metselwerk. De rollaag van schoon metselwerk loopt vanaf de grond omhoog naar het overstek en vervolgens weer terug naar beneden. Het ontwerp doorbreekt de standaard kubusvorm en geeft door zijn uitgesneden deel de uitbouw een speels karakter. Het uitgesneden deel dient als overstek waar een groot aluminium kozijn met openslaande deuren onder is geplaatst, wat een naadloze overgang tussen binnen en buiten creëert. De bestaande woning heeft schoon metselwerk met aan de bovenkant, onder het overstek, een kleine rand van wit geschilderd metselwerk, een detail dat we leuk vonden.
Daarom hebben we in de uitbouw de combinatie van wit metselwerk en schoon metselwerk opnieuw geïntroduceerd. Het metselwerk van de uitbouw is wit, terwijl de rollaag boven het overstek van schoon metselwerk is, wat een mooi contrast en moderne uitstraling geeft. Een verfijnd detail in de vorm van terugliggende stenen is toegevoegd aan het metselwerk; dit subtiele reliëf vormt een prachtig schaduwspel. Tussen de bestaande achtergevel en de nieuwe uitbouw is een raamkozijn geplaatst. Het witte metselwerk wordt hierdoor op een subtiele manier onderbroken van het bestaande metselwerk, wat leidt tot een logische overgang.
Sommige details lijken op het eerste gezicht eenvoudig, maar kunnen in werkelijkheid behoorlijk complex zijn. Dat geldt ook voor het detail van het zwevend metselwerk bij dit verbouwde monument; het correct uitvoeren ervan vormde een grote uitdaging. Het overstek strekt zich namelijk maar liefst een meter uit, en het metselwerk voegt ook nog eens aanzienlijk gewicht toe.
In samenwerking met de constructeur hebben we een staalconstructie voor deze aanbouw ontworpen, waarop een speciaal geveldraagsysteem is bevestigd. Dit systeem is specifiek ontwikkeld voor het dragen van metselwerk. Het zwevend maken van het metselwerk zit dan ook constructief goed in elkaar. Wil je meer weten over dit detail? Lees er hier meer over in het detail van de maand.
De verouderde indeling van de woning is grondig gewijzigd en aangepast naar de wensen van de bewoners. De keuken met kookeiland bevindt zich in de aanbouw, tegenover het kookeiland staat een eettafel, waardoor dit een centrale plek in huis is geworden. De grote aluminium pui in combinatie met het zijlicht zorgt voor een prachtige lichtinval. Tussen de woonkeuken en woonkamer is een volledig nieuwe ensuite teruggebracht met een geïntegreerde openhaard.
Zo kunnen de twee ruimtes van elkaar worden afgesloten om enige privacy te creëren, maar toch kan er vanuit beide ruimtes worden genoten van de mooie open haard. Een ander mooi aspect van de ensuite is dat boven de deuren een glas-in-loodraam is teruggebracht, dat oorspronkelijk boven de bestaande deuren van de achtergevel te vinden was.
De duurzaamheid en het comfort van het monument zijn door de verbouwing aanzienlijk verbeterd. Dit is bereikt door een aantal slimme aanpassingen. De uitbouw van de woning is nu maximaal geïsoleerd, wat bijdraagt aan een betere energie-efficiëntie en een aangenamer binnenklimaat. Bovendien is de volledige begane grondvloer vernieuwd.
De woning is voorzien van een geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming. Dit zorgt niet alleen voor warme voeten in de winter, maar ook voor een constante temperatuurverdeling in de hele ruimte. Deze verbeteringen zorgen voor een lagere energierekening en een hoger wooncomfort.
Duurzame ingrepen:
Benieuwd naar onze aanpak? Lees hier meer over hoe wij duurzaam en circulair verbouwen.
Detail van de maand:
team@jaren30architect.nl | 030-7370656 | Radonweg 2c, Utrecht