Nieuws en achtergronden

Verbouw trends 2024

Wat wordt dé verbouwtrend van 2024? Als echte verbouwexperts verbouwen we jaarlijks talloze woningen. We hebben diverse trends zien komen en gaan. Dus, wat staat er op de agenda voor 2024 in de verbouwwereld?

Waar gaan we veel meer van zien en wat zal er gaan verdwijnen? Wij hebben een lijst van 8 opkomende trends gemaakt. Hier gaan we in 2024 zeker meer van horen.

8 verbouw trends 2024

#1

Verbouwtrend van 2024: de comeback van houten kozijnen!

Zwart stalen kozijnen zijn erg populair, maar we merken ook dat steeds meer opdrachtgevers juist iets anders willen. Een optie die steeds vaker gekozen wordt is transparant gelakte houten kozijnen. Dit heeft een natuurlijke uitstraling en kan mooi gecombineerd worden met houten elementen in het interieur. Zo hebben we een houten schuifpui van Accoya toegepast en hetzelfde hout als wandbekleding gebruikt.

Of stalen kozijnen hiermee op z’n retour zijn is lastig te zeggen. De piek is waarschijnlijk wel geweest, maar slanke zwarte kozijnen hebben een tijdloze schoonheid. Hierdoor zullen ze gewild blijven.

Bekijk hier een verbouwing met houten schuifpui en houten wandbekleding.

#2

Een PVC vloer voor iedereen

Een echte originele houten parketvloer van een jaren 30 woning.

De PVC vloer is erg populair. Deze trend is op zich niet verwonderlijk als je ziet hoeveel aanbod er is, van visgraat houtlook tot betonlook tegels. Dit gecombineerd met de slijtvaste eigenschappen en de aantrekkelijke prijs maakt het een logische keuze voor velen. Dat het een milieubelastend product is wordt op de koop toe genomen. 

Hoe begrijpelijk deze verbouwtrend van 2024 ook is, wij passen liever echt hout toe. Dit geeft op de lange duur een mooier beeld en kan erg lang mee gaan. Zo komen wij geregeld jaren 30 woningen tegen waar de originele parketvloer nog in ligt. Deze gaat dan al 100 jaar mee! En het ziet er nog steeds goed uit.

Lees hier alles over de kenmerken van een jaren 30 woning.

#3

Zonnepanelen zijn de norm geworden

Er is bijna geen enkele verbouwing waar we geen zonnepanelen toepassen. De energiecrisis heeft zeker geholpen bij deze verbouwtrend van 2024. Een verbouwing met zonnepanelen is nu de norm. Tien jaar geleden zaten ze ook vaak in het ontwerp, maar ze werden er meestal uit bezuinigd. Dat laatste gebeurt praktisch niet meer. Steeds vaker hebben de woningen al zonnepanelen en moeten deze verplaatst of uitgebreid worden. Dat geeft weer een nieuwe uitdaging.

Wist je dat we samenwerken met Tom Solar voor het plaatsen van zonnepanelen? Neem gerust contact met hem op voor vrijblijvend advies.

#4

Duurzaam verbouwen = een laag energie verbruik

Door de energiecrisis is duurzaam verbouwen ook veel belangrijker geworden voor veel van onze opdrachtgevers. Voor veel mensen is duurzaam verbouwen gelijk aan energiezuinig verbouwen. Dus goed isoleren en nieuwe energiezuinige installaties voor verwarmen (vloerverwarming, warmtepomp, etc.). Circulair verbouwen is niet populairder geworden. Circulair verbouwen is vaak nog onbekend. 

Kortweg is dit het toepassen van duurzame, biobased materialen op een demontabele manier. Zo gaan de materialen niet verloren en ontstaat er geen afval. Dit is voor veel van onze opdrachtgevers nog onbekend en daarom helaas van lagere prioriteit. Daar ligt voor ons nog een kans om dit beter onder de aandacht te brengen. Dat circulair verbouwen de toekomst heeft is evident! Hopelijk wordt dit een van de verbouw trends 2024 of anders van 2025.

Lees hier onze visie op duurzaam en circulair verbouwen.

#5

Verbouwtrend van 2024: meer domotica!

Jazeker ook technologie speelt een steeds grotere rol bij verbouwingen. Daarbij is een vorm duidelijk favoriet: slimme verlichting. Andere vormen van domotica zien we zelden terugkomen. Een enkele keer gordijnen die automatisch dicht en open kunnen. Of wat minder exotisch: elektrische raambediening voor moeilijk bereikbare ramen. Die laatste is natuurlijk vooral heel praktisch. 

De slimme verlichting is niet alleen praktisch maar maakt ook veel meer mogelijk. Je kan alle verlichting in een keer uitzetten als je de woning verlaat, verschillende sferen voorprogrammeren, etc. Een gevolg van deze slimme verlichting is een simpelere installatie met minder lichtschakelaars en dimmers. Let er wel op dat je niet alle schakelaars weglaat, dat is verdraaid lastig voor de schoonmaker of als de wifi eruit ligt. 😉

"Minder knoppen en schakelaars door meer domotica."

#6

Verbouwen is duurder geworden

Dit is wel de minst leuke van de verbouw trends 2024: de toegenomen bouwkosten. Een verbouwing is een stuk duurder geworden. Soms wel het dubbele in vergelijking met vijf jaar geleden. Maar zelfs in vergelijking met vorig jaar zien we een stijging in de bouwkosten. 

Om een voorbeeld te geven: de kosten van een aanbouw beginnen bij € 4.000/m². Veel bouwmaterialen zijn duurder geworden. En hoewel een aantal materialen ook weer in prijs zakt, denken we niet dat de totale bouwkosten op de korte termijn zullen dalen.

#7

Een licht interieur met houten accenten

Geregeld krijgen wij de vraag naar een licht interieur: dat is logisch bij oudere woningen. Oudere woningen  zijn vaak donker omdat ze kleinere ramen hebben. Ook bij jaren 30 huizen zijn de ramen aan de kleine kant. Daarnaast is er vaak veel groen in de buurt van de woning wat nog meer daglicht wegneemt. Deze combinatie maakt het interieur vaak donker. Dit verklaart de populariteit van een interieur met veel daglicht. Dit jaar is de combinatie met hout een veel terugkerende vraag. Een Scandinavisch (Scandi) of Japans-Scandinavisch (Japandi) interieur is erg in trek. En dit zal ook komend jaar zo blijven.

Deze interieurs combineren erg mooi met jaren 30 accenten omdat de stijlen erg rustig van zichzelf zijn. In dit minimalistische interieur komt glas-in-lood of bijzonder houtwerk extra mooi naar voren.

Een voorbeeldverbouwing met een licht interieur.
Bekijk hier een licht interieur met houten accenten.

#8

Jaren 30 huizen blijven onverminderd populair

voordeur-jaren-30-woning

Jazeker, jaren 30 woningen zijn nog steeds erg populair. We krijgen weleens de vraag waar dat door komt of wanneer dit over gaat? Natuurlijk denken wij dat de charme van de jaren 30 altijd in trek blijft. 

Een jaren 30 woning heeft veel kenmerken die mensen gewoonweg aantrekkelijk vinden. De verbinding met het groen, de authentieke details, het glas in lood, de warme uitstraling en ga zo maar door. Dit kan je eigenlijk geen verbouwtrend van 2024 noemen, dit is de norm. 🙂 Wil je meer weten over wat de kenmerken zijn van een jaren 30 huis? Wat maakt het zo bijzonder en waarom is het onverminderd in trek?

Lees dan hier alles over de kenmerken van een jaren 30 woning.